In english RSS Magnus Betnér

Arkiv

Dagboken

January 9th, 2015

Glömde en grej.

Fått väldigt mycket positiv respons på min medverkan i TV4 i går. För den som missade finns det här.

Mina poänger var väl egentligen två: Den första att vi inte får ge upp när religiösa och andra intressegrupper försöker inskränka vår yttrandefrihet med hädelselagar och liknande och den andra och viktigaste att man inte ska vara rädd för terrorism. Anledningarna till det är två, dels för att det i princip inte finns någon terrorism i Europa. Dels för att det är rädsla som är terroristens mål. Om man går omkring och är rädd för något som nästan helt säkert inte kommer drabba en så har terroristerna vunnit. Men jag glömde en viktig grej och det är vilken terrorism det är vi i Sverige framförallt (inte) ska vara rädda för.

Varje gång vi får se ett terrordåd i västvärlden utfört av muslimer så blir likhetstecknet mellan islamism och terrorism i Europa starkare och starkare. Men det är en försvinnande liten del av terrorismen i Europa och en så gott som obefintlig del av terrorismen i norden. Andelen terrordåd i Europa utförda av Islamister brukar ligga på under 1%. Den övervägande delen utförs av olika typer av nationalister. (Den som vill ha exakta siffror kan läsa Europols rapport som kommer varje år, här finns den senaste.) Om man tittar på Sverige så är andelen Islamister som utför terrordåd ännu lägre och den största delen begås av högerextremister. Så är det någon form av terror vi ska vara rädda för så är det deras.

Om vi definerar terrorism som våld i syfte att uppnå politiska syften och eller att skrämmas så kan jag påminna mig ett terrordåd i Sverige utfört av en islamist, det är bombaren på Drottninggatan, som lyckligtvis inte dödade någon annan än sig själv. Sedan har Lars Vilks utsatts för brandattentat och även något mordförsök. Noll döda i dessa fall. Det finns säkert något enstaka till som man enligt min ganska vida definition kan betrakta som terrorism utfört av islamister, men såvitt jag vet och har kunnat hitta så har ingen dött i något av dessa extremt få fall av terrorism.

Den vita kränkta mannen i samma fåra som Breivik och i olika typer av nazistgäng är däremot flitigare. Bara i år har två moskéer utsatts för brandattentat. Vi har haft två lasermän som mördat och attackerat ett stort antal av vad som i deras huvuden nog får betraktas som politiska motståndare. Vi har haft nazister som sprängt två journalisters bil så att den ena blev blind. Nazister har avrättat fackföreningskillen Björn Söderberg i hans villa. Nazister har attackerat barnfamiljer i Kärrtorp och så vidare och så vidare. Vänstervåldet är även det långt mycket vanligare än våld från Islamister, även om det inte heller haft samma dödliga utgång som våldet från högerextrema. Det alla tre grupperna har gemensamt är dock den unga kränkta mannen. Som alltså företrädelsevis är vit. Är det något vi ska vara rädda för så är det att få en ny laserman eller en ny Breivik och jag tror tyvärr att vi är på god väg. Det är det viktigaste att diskutera om vi nu ska diskutera terrorism. Och vill man fatta mer om hur unga män av olika politisk färg, men framförallt högerextrema, sitter hemma och radikaliserar sig själva så bör man läsa Skrivbordskrigarna av Lisa Bjurwald. När ni har läst den kanske ni blir fler som mår lite lätt illa när ni tänker tillbaka på den där gången Jimmie Åkesson sa att Avpixlat hör till “den sunda delen av den Sverigedemokratiska nätrörelsen.” 

Med det sagt så är det fler än Avpixlat och liknande siter som har ett ansvar när det gäller att inte radikalisera unga kränkta män. Det gäller både Imamer, präster, och en och annan kultursidesskribent också. Men i den mån det finns ett direkt hot om terrorism i Sverige så är det ett som är i full swing redan och det är det högerextrema hotet. Som också det är försvinnande litet. Och till sist, bara för att slippa svara på tusen “vad var det jag sa” om nu någon islamist lyckas med ett terrordåd i Sverige så ja. Det kan hända. Risken är försvinnande liten för all terrorism. För islamistisk terrorism är den lägst. Det är vad statistiken från Europol säger varje år de senaste 5 åren i alla fall.

September 11th, 2014

Några svar om SD och så.

Har ägnat rätt mycket tid senaste veckan åt att svara på frågor på ask.fm från mestadels ganska unga människor. Många har också efterfrågat ett videoklipp om valet, men jag tror inte jag kommer göra ett den här gången. Här kommer dock några utvalda svar från min ask främst om valet och SD. Håll till godo:

Ett populär argument för SD är ‘bättre att hjälpa dem på plats än att ta hit dom när vi inte har råd’ Vad är det bästa argumentet att säga emot detta? Finns det någon statistik som visar dom fel?

Det handlar ju om två helt olika typer av hjälp. Hjälp i flyktingars närområde handlar ju om tältläger, nödransoner med mat osv. Inget av det som man behöver på lång sikt. De människor som kommer hit får naturligtvis en helt annan hjälp med riktiga ställen att bo på och ett samhälle som tar hand om dem. Det är inget annat parti som vill ta bort hjälpen i närområdet heller, utan i stället göra både och. När SD säger att det är “bättre” att ta hand om folk i sitt närområde så betyder det att det är bättre utifrån deras vision av den etniskt och kulturellt homogena nationalstaten som sätter “svenskar” före alla andra. Inte att det är bättre för de människor det gäller.

Fast att säga att vi som land har “råd” är att säga att resurserna ska omprioriteras, vi har “råd” med det mesta, men det betyder väl inte att vi har råd med allt? Det finns ingen naturlag som säger att ett land tjänar på flyktinginvandring. Däremot kan det såklart vara djupt medmänskligt.

 Jag har heller aldrig sagt att vi tjänar något på den del av invandringen som är flyktingar på kort sikt. Det handlar om solidaritet med människor som flyr för sina liv. Sedan går vi förmodligen plus i långa loppet också, men det är ju helt ointressant i sammanhanget.

Vilken människa resonerar så när den ser någon som kämpar för sitt liv? Hmmmm… Går jag plus på att hjälpa till här?

Jag vet inte om jag ska rösta. Precis fyllt 18 och tycker det är rätt ointressant med politik. Och det kommer inte direkt skilja en röst så det gör ju inte ens skillnad om jag går dit eller ej liksom. Men ger du mig ett riktigt bra resonemang varför, så lovar jag att gå dit och testa på det

Om alla skulle resonera som du att en röst inte spelar någon roll så skulle ingen rösta och demokratin falla ihop. Jag fattar att det känns abstrakt, svårt och tråkigt och särskilt när man är ung. Men se det så här: Unga brukar vilja få bestämma över sig själva. Genom att kasta bort din röst ger du mer bestämmande till de som faktiskt röstar.

Vad gör du om sd vinner valet?

De kan inte vinna valet. Oavsett vad som händer så kommer deras roll inte bli annorlunda än den är idag. De har inte fått igenom mycket i riksdagen. Det som är farligt är för framtiden. Ju starkare SD är desto lättare blir det för dem att verka rumsrena och fortsätta vrida debatten så att deras sjuka frågeställningar tas som utgångspunkt. Det är det de har vunnit sedan de kom in i riksdagen.

Jag är inte rasist, inte över huvud taget. Men personligen tycker jag att det är fel att vi svenskar ska betala skatt för att sedan flyktingar ska leva på våra pengar, fast våra skolor rasar och äldrevården blir allt sämre. Sen att utländska kommer till Sverige och tror att dom kan leva som i sitt

Om du har en limpa och din granne kommer och knackar på och säger “jag svälter” äter du upp hela limpan själv då eller får grannen en macka?

Min samhällskunskapslärare lärare sa att dem blanka rösterna delas in så att det största partiet får mer procent av dem blanka rösterna och de andra partierna får mindre?
Då har din lärare fel. Från Valmyndighetens hemsida:

“Om du röstar blankt, dvs. lämnar valsedeln tom räknas den som en blank röst vid sammanräkningen. Den blanka rösten räknas som ogiltig för att den inte ska påverka mandatfördelningen mellan partierna. Valmyndigheten redovisar vid varje val i resultatpresentationen hur många som röstat blankt.”

Jag tänker rösta på SD. Jag är långt från att vara rasist, men jag tänker rösta på dem för att det inte gör någon märkbar skillnad att ta in invandrare då man kan hjälpa dem mer där de bor. Det är bättre att vi förblir ett starkt land! Plus att vi föredrar ju att ta in de mest utbildade, är det bra?

1. Du tror inte det gör märkbar skillnad för de få som får komma hit? 2. Man tar inte emot flyktingar för sin egen skull, utan för deras skull.

Dessutom är det så att vi fått många av de mest utbildade därför att vi haft ganska hårda krav och för att det är svårt att ta sig till Sverige. Länder längre söderut tar och har tagit en oproportionerligt stor andel av tidigare flyktingvågor och vågor av okvalificerade arbetare medan vi har kunnat ta hit dem vi har behövt för att bygga Sverige och skitit i resten.

Det “starka land” du talar om hade inte existerat utan invandring. Nu står vi inför en av de största flyktingvågorna till Europa i modern tid pga krig. Då är det vår förbannade skyldighet att ta hand om de få som lyckas ta sig hit. Så nej, ditt resonemang är inte bra. Det är tvärtom väldigt egoistiskt, kortsynt och allmänt dåligt.

Röstar varje partiledare på sitt eget parti tror du? Eller röstar de ens?

Vore ju jävligt roligt om någon av dem ba “äh vafan, jag skiter i det här och röstar på någon annan.” men det har förmodligen aldrig hänt. De brukar alltid göra en stor grej av att de röstar och man får väl utgå från att de röstar på sig själva.

Vilka av partiledarna har du träffat? Vem var trevligast?

Nuvarande och tidigare tror jag det är: Annie Lööf, Mona Sahlin, Lars Ohly, Annie Lööf, Lars Leijonborg, Jimmie Åkesson, Maria Wetterstrand och Göran Hägglund. Kan vara någon mer som jag har glömt bort. Trevligastplatsen får Wetterstrand och Hägglund dela på.

Er du også for privatisering? Hvis du ser bort fra at det kommer til å øke klasseskillene i samfunnet enda mer, hva er grunnen til noen vil ha privatisering?‎ 

Det finns ju ingen motsättning i att saker drivs privat och går med vinst och att det är tillgängligt för alla. Tvärtom kan ju vinstmöjlighet vara ett incitament som faktiskt gör alternativet mer effektivt. Jag är väldigt skeptisk till folks tilltro att bara för att något inte får gå med vinst så blir det ett bättre alternativ. Jag tror tvärtom att det slösas enormt mycket mer skattepengar i den offentligt drivna delen.

Sedan kan man ju absolut ha synpunkter på hur stora bonusar och löner som är rimligt att plocka ut ur ett företag som lever på skattemedel och en massa annat, men jag tycker man gör det lite lätt för sig om man bara blankt säger nej till privata alternativ och vinster.

Det är ju t ex ingen som skulle kräva att byggföretagen som bygger husen där verksamheten bedrivs skulle avstå möjlighet till vinst. Och de får också skattepengar.

Vad menar du med att Piratpartiet är borta?
Ur svensk politik. Kommer aldrig få en plats i riksdagen.

jag snattade en cola när jag var 16, kommer jag att hamna i helvetet?

Ja

Hade vi dessutom skapat lagliga vägar hit vilket skulle innebära att en människa från Syrien skulle kunna ta ett flyg hit istället för att betala flyktingsmugglare 50 000 kan jag lova dig att vi skulle få hit MINST 1 miljon Syrier om inte fler. Är du för lagliga vägar hit? Tacksam för svar.
Genomsnittslönen i Syrien är knappt 50 000kr  per år. Det bor 22 miljoner människor där. De har en enorm arbetslöshet. Det är krig. Om du tror att 1 miljon av dem har råd med en flygbiljett till Sverige så får du nog tänka ett varv till. 2012 och 2013 sökte färre än 15 000 Syrianer asyl i Sverige. Alla fick det naturligtvis inte och totalt har vi max 150 000 syrianer i Sverige och de har kommit hit över en period på 30 år. Men ja, jag är för lagliga vägar hit. Jag vill ta bort alla nationsgränser.

Det är inte särskilt relevant om det är syrier eller andra flyktingar.I år kommer minst 60 000. Hade lagliga vägar till 1/20 av priset + att man tar bort det jobbiga med att bli insmugglad hade vi definitivt fått hit miljoner flyktingar. Jag vet inte varför du förnekar det.
Jag förnekar det för att det inte är sant. Det är EXTREMT få av de som klassas som flyktingar som har råd att ta sig till Sverige. Förutom då att de dessutom måste trixa sig genom EU utan att bli skickade tillbaka till det första land som registrerar dem. Oftast Italien eller Grekland. Det land som just nu har flest flyktingar har 1,6 miljoner ungefär. Och det är Pakistan.

Om du inte gillar SD så mycket, varför var Åkesson med i Betnér direkt för några år sen?

Va? Tror du man kan göra en politisk talkshow med bara gäster man håller med? Ibland är ni så jävla bakom flötet…

Är det inte bättre att du röstar blankt istället för på ett parti vars åsikter du inte delar till fullo? Gör inte det dig till en del av problemet annars?
Som sagt, det allt annat överskuggande är att stoppa det rasistiska partiets framfart och då kan jag gärna kompromissa. Dessutom finns det vill inte en vettig människa som håller med ett parti till 100% då lär man ju vara hjärndöd.

Asså ursäkta mig lite, men S historia är mycket mycket grymmare än SD’s, så varför klanka ner på SD hela tiden? S hade rasbiologiska institutet där man gjorde hemska saker med t.ex samer. Och vad jag vet har inte SD experimenterat med muslimer osv. Och du är grym btw (även fast du har fel)<3

Alla partier i Sverige har rasism på sitt samvete. Skillnaden är vad man vill föra för politik nu och när och hur man var rasistisk. Ja, rasbiologiska institutet var sjukt, men det öppnades för snart 100 år sedan och det låg, hur sjukt det än låter, i tiden med rasism. Det var det normala på den tiden. SD är ett parti som har sina rötter i den nynazistiska rörelsen och bildades väldigt nyligen för att vara ett riksdagsparti. Dessutom för de en rasistisk politik IDAG. Det är det relevanta. Inte vad folk gjorde och inte gjorde för 60 år sedan eller ännu längre tillbaka.

Vad är det Svp vill egentligen? En kort sammanfattning tack.
SvP är nazister. Alltså ungefär som Hitler. Räcker att veta det om du inte orkar googla lite.

Seriöst Magnus, vad har du emot SD, låt dom sköta sitt och du kan sköta ditt? Du är bara lite pissed för att du inte är delaktig i partiet. Starta ditt eget parti så får vi se hur bra du klarar det, bitterfitta.

Det jag har emot SD är att deras politik kommer leda till en mer sluten, mer inhuman och betydligt farligare värld. Förutom då att jag inte håller med om nästan någonting i deras ideologiska bas. Det gäller allt från deras syn på invandrare och homosexuella till deras syn på kvinnor och till exempel abortfrågan till deras syn på ekonomi och nationalstaten som idé. Då sköter jag inte mitt. Då försöker jag säga emot. Det är så en demokrati fungerar.

September 5th, 2013

Snart dags för turné!

4:e oktober är det dags för premiären av En Skam För Sverige med mig och Soran Ismail. Eftersom jag får ca 1000 frågor så tänker jag att jag svarar på de vanligaste och några till här:

Hur hittar jag biljetter?

All info finns på www.enskamförsverige.se Tänk på att alla ställen INTE säljer via ticnet. En del lokaler har egna bokningssystem. Info finns på sidan.

Är det åldergräns?

Nej, alla får komma.

Är det nytt material?

Det är som vanligt nytt material sedan förra turnén, det har inte gått i tv och det har inte lagts upp på youtube av mig. Däremot har jag gjort delar av materialet på klubbar, festivaler och annat för att jobba fram det mellan turnéerna. Har man sett mig det gångna året så kan man känna igen grejer. Det är ju också rätt många som smygfilmar och lägger upp klipp. Har man sett sådana klipp får man skylla sig själv. En del kan komma i showen. Men tumregeln är alltså: Inte sänt i tv, inte gjort under förra turnén och inte upplagt på youtube. Jag och Soran gör en timme var ca.

Kommer den på DVD eller i TV?

Det är högst oklart hur det blir med det. Det kan bli det ena eller det andra. Det kan bli hela showen eller bitar. Eller ingenting. Vi har helt enkelt inte bestämt. Vi börjar med att fokusera på det viktiga, nämligen LIVE! Hoppas vi ses.

May 8th, 2013

Kändisar tittar på youtube?

Fick erbjudande om en ny tv-idé. Eller ny och ny… Importerad från Danmark. Vilket iofs är lite fräscht när allt annat är kopierat från USA, Kanada eller Storbritannien. Den verkar också redan vara inköpt av en kanal så håll i hatten! I höst smäller det! OJOJOJ så spännande det låter! Hade jag varit en gambler hade jag dessutom satsat mitt högra lillfinger på att det kommer vara en kändis i varje lag innan det snurrat färdigt. Kanske äntligen ett humorformat som till och med stockholms podcastgubbar kan vara med i utan att göra bort sig? Det går alltså i korthet ut på att komiker ska titta på youtube. För det har slagit stort i Danmark. Härligt va? Det har vi saknat va? (Nej, mongo, jag kommer inte vara med.)

Fakta kring Humorprogrammet för XXXXX.

XXXXX producerar ett nytt humorprogram för XXXXX för sändning tidig höst 2013.
I korta drag tävlar två komikerlag i programmet i ronder kring klipp hämtade från nätet. Programledaren ställer olika frågor kring innehållet eller nått relaterat kring klippen som sen lagen turas om att besvara.
En rond kan vara lagen ska försöka lista ut vad som händer sen när vi stannar klippet, en annan rond är så enkel att man försöker gissa vilket klipp som fått flest klickar på Youtube -­‐ bara för att nämna några exempel.
Klippen är förstås viktiga men humorn ligger lika mycket, om inte mer, i reaktionerna och diskussionerna runt dom.
Svarar lagen rätt får man poäng och det laget som har flest poäng i slutet vinner, inga konstigheter där.

Programmet blir en svensk version av det danska programmet ’’Klippfiskerne’’ som gick på TV2 Danmark under våren och kommer spelas in inför publik i studio2 på Filmhuset i Stockholm.
För den siffertokige kan danskarna skryta med en tittarandel på 40% , vilket lättare kan kallas en monsterhit.

När du läser detta så har ännu inget namn satts på programmet -­‐ men det kommer i alla fall inte heta Klippfiskarna den saken är klar.
Varje lag har en fast lagledare som medverkar i varje avsnitt, den ene är XXXXX och den andre är i skrivande stund inte riktigt klar.

Klicka här för en finfin trailer med amerikansk berättarröst och allt :

http://youtu.be/1iQXAIOsyuk

Som medverkande erbjuds man möjligheten att vara med i fler avsnitt eftersom vi tycker det är viktigt för känslan och kontinuiteten i programmet, men kan man bara ett tillfälle så är det så klart toppen också.

Inspelningsperiod är 24 -­‐ 28 juni 2013 i studio 2 på Filmhuset i Stockholm och producent är XXXXX som kan nås på 070 XXXXX eller mail XXXXX

För mer frågor ring eller maila XXXXX
Mobil +467XXXXX

April 24th, 2013

Hur många kändisar tål Sverige?

Skrev en text för någon vecka sedan som jag inte orkade publicera, men den känns plågsamt aktualiserad av den här nyheten, så det blev till att trycka på publish-knappen. Enjoy.

När man gör tv så finns det en sak som styr mer än allt annat. Tittarsiffrorna. För att få tittarsiffror finns det en sak som är mer värd än alla andra. Kändisen. Jag vet inte hur många gånger jag suttit i olika pitchmöten och hört kanalmänniskor försöka trycka in ett känt ansikte där det inte passar. Det kända ansiktet är ju en quick-fix av dåliga tilttarsiffror som faktiskt funkar. Det är fler som slår över till ett diskussionsprogram med Jonas Gardell som gäst än samma program utan honom.

Det är därför kändisar är med i Robins, Skavlan, Berg och i stort sett alla andra talkshower. Det är därför de är med i varje morgonprogram och varje eftermiddagscaféprogram som någonsin visats i TV. Så långt är det väl inga större konstigheter. Där är de med för att promota sig själva och sitt artisteri i den mån de sysslar med något sådant, men det stannar inte där. Bara den här veckan kan man förutom att se kändisar i alla panelprogram som finns också se kändisar som leker frågesport, lagar mat, dansar, hoppar simhopp,  och springer runt på ett fort. I stort sett ingen som är med i de här programmen är känd för att hoppa simhopp, dansa eller laga mat. Någon kan möjligen vara känd för att tidigare ha sprungit runt på slott. De flesta vet jag knappt varför de är kända. En del av dem är också tillverkade i kanalernas  egna kändisfabriker, även kända som dokusåpor, en självklar del av av såväl public service som reklamkanaler ända sedan Robinson lyckades slinka undan nedläggningshot efter snack om mobbningstv och för alltid ritade om den svenska tv-kartan.  Dokusåpor och realitytv som femmans paradgren så fint kallas sprutar ut nya kändisar i en takt som knappt embroyfabrikerna i Huxleys Brave New World klarar av.

Inte finns det några tecken på att källan av nya kändisar sinar heller. Eller att de gamla slits ut för den delen. Är du en gång kändis så tycks du hålla hur länge som helst. One hit wonders hör till en svunnen tid. Alla kan återanvändas. Hur många gånger som helst. För att det är det tittarna vill ha. En kändis. Vilken som helst. Som gör vad som helst. Inte ens SVT, som ju borde kunna skita i allt vad rating och målgrupper heter är något undantag. Bland förra veckans sex mest sedda program har tre fokus på kändisar. (och sedan den här texten skrevs har de alltså börjar med kändisbarnvakter i tv också) Det sjunde mest sedda var rapport. Men då funkar det ju! Folk tittar. Jadå. Men någon tv-chef som vågade tänka lite långsiktigt och fylla ett eller två program med människor utefter vad de kan eller i alla fall med kändisar som tvingades använda hjärnan till något lite svårare än att svara på frågor om Karl XII vore nog en bättre fix för låga tittarsiffror. I längden. Om de i stället för att fördumma sin publik mer och mer för varje dag som går vågade tänka lite långsiktigt och kanske göra ett och annat program med substans och lite tuggmotstånd då och då har jag en känsla av att ännu fler skulle titta. I längden.

Men så kommer det förmodligen inte att bli. Snart på ett möte i ett tv-hus nära dig:

- Kan vi inte göra ett program där kändisar lagar mat? Det har vi ju inte haft på länge.

- Eller varför ska de laga mat? Kan de inte bara äta maten? Och prata med andra kändisar om hur det är att vara kändis?

- Sant. De måste ju faktiskt inte göra något över huvud taget. De är ju kändisar.

- Jag har några andra idéer också om vår fokusgrupp inte gillar den. Vad tror du om “Kändisar tittar på melodifestivalen och twittrar om det.“ Eller “Kändisar talar med hundar” Ett antal kändisar får gå på kurs hos Cesar Millan och lära sig prata med hundar, så får vi BÅDE gulliga djur och kändisar!

- Men det går väl inte att prata med hundar på riktigt och går det så måste det vara sjukt svårt. Hinner man lära sig det på 8 kommersiella timmar?

– Du hörde nog inte riktigt vad jag sa. Hundar OCH kändisar…

PS. Innan ni frågar vad jag är med på och inte, läs “Vilken typ av hora är du?

PS2. I morgon kl 10.00 släpps biljetterna för nästa turné! www.enskamförsverige.se

February 7th, 2013

Näthat.

Efter Uppdrag Gransknings reportage om näthat (som jag inte har sett ännu) diskuteras ämnet mer än någonsin. I alla fall i den lilla ankdamm som är mitt twitterflöde. Mina tre cent:

Självklart är det inte ok att bli utsatt för hot om våldtäkt, mord, eller andra typer av hot om fysiskt våld. Jag hoppas att folk som blir det anmäler och att polisen faktiskt tar dylika anmälningar på allvar. Även om de faktiskt inte kan göra särskilt mycket med rådande lagstiftning. Att få hot hem i brevlådan och så vidare är självklart inte ok, ska inte vara ok och ska anmälas (även om jag personligen väljer att inte anmäla det jag får.) MEN, det finns några aspekter som jag inte tycker folk belyser nog.

Det är skillnad på hot och det som nu kallas hat. Självklart förekommer en osund mängd av rent hat, rasism och sexism både på nätet och i andra sammanhang, men jag tycker många blandar ihop det med alla former av negativ kritik. Det många kallar hat måste vara ok att uttrycka i en demokrati. Det är en del av att ge sin in i det offentliga samtalet och om man tycker att man får för mycket av negativ respons så går det faktiskt att minimera den typen av obehag genom att stänga av kommentarsfält i bloggen eller på youtubeklippet. Problemet med det är att många av de människor som reagerar väldigt stark på negativ respons gärna vill ha den positiva responsen. För att boosta sitt ego. Vi lever i ett samhälle av sköra egon som behöver den boosten. Dessutom funkar ju vi människor så att om vi får 100 positiva kommentarer och 1 negativ så är det den negativa som sätter sig. Den är svårare att skaka av sig och obehaget av negativ kritik sitter i längre än välbehaget från positiv dito.

Viktigast av allt tycker jag ändå är att vi faktiskt lever i ett samhälle där det offentliga till stor del är uppbyggt kring “hat” och hårda formuleringar. Dokusåpor och program som Idol, X-factor och allt vad de heter lär oss att det är så man gör. Kvällstidningarnas bästsäljande rubriker innehåller attack, chock och konfrontation. Det säljer. Nöjesskribenter, resensenter och kanske framförallt krönikörer som Alex Schulman och Marcus Birro har varit och är säkert fortfarande ganska pigga på att uttrycka sig drastiskt och hata olika personer och företeelser när det passar sig. Jag är själv en stor bov i dramat. Mycket av det jag pratat om genom åren kan också tas för rent hat, även när jag har en tanke bakom mina verbala spyor, vilket jag inbillar mig att jag oftast har. Även om nu inte måltavlan eller hens fans känner likadant.

Kvällstidningar, dagstidningar och framförallt tv har ett väldigt stort ansvar i att det har blivit så här. När Robinsson kom kallades det mobbing-tv. Nu anses det väl snarast för lamt för att sändas. Det finns numera knappt ett underhållningsprogram som inte innehåller moment som kan tolkas som mobbning och hat om man så vill. Årets familjeunderhållningshögtid i form av Melodifestivalen genererar tusentals tweets från både kända och okända twittrare och spaltmeter av krönikor och texter om hur folk ser ut, att de missade en ton eller vilken jävla sopa den där grafik-människan som la ut fel bild är. Kvällstidningarnas dubbelmoral är som alltid total nu när de indignerat skriver om näthat och lanserar nätkärlek, samtidigt som halva deras tidningar är fyllda av försök från journalister att få kändisar och politiker att säga något om någon annan som skapar konfrontation. Eller i värsta fall bara hitta på en konfrontation som inte ens finns. Jag har själv blivit utsatt för det ett flertal gånger. Allt sådant formar en kultur där det blir svårare och svårare att se vad som är legitim kritk och omotiverat hat. Lägg som sagt därtill sådana som jag, som gjort en karriär på att “hata” om man bara ser till ytan. Jag vet vad jag gör, varför jag gör det och jag har oerhört sällan gått över min gräns även om jag ofta har gått över andras. Det samma gäller säkert Alex Schulman och andra som ligger eller legat i samma fåra av nöjes-kritik. Men det är inte så säkert att vår publik alltid fattar tanken bakom. Eller att den ens finns. Om den finns. Det är en väldigt stor del av problemet. Problemet blir än större av att folk kan sitta hemma och gömma sig bakom anonymitet och kasta ur sig saker till en mottagare som de kanske inte ens tror kommer läsa mailet eller kommentaren. Det är lättare att uttrycka sig brutalt bakom ett tangentbord och anonymitet än vad det är öga mot öga och ännu enklare när mottagaren är någon form av “kändis” som jag antar ofta kan kännas som en abstrakt figur för den som skickar kommentaren. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra “Oj, jag trodde inte du skulle svara” när jag gjort just det på hot och liknande.

Därtill bör man naturligtvis lägga de könsroller vi fortfarande lever i och formas av. De är förmodligen en ännu större del av problemet när det gäller hot och hat mot just kvinnor. Men det får bli en annan text. Jag måste skriva lite välfriserat hat till min nästa standup-show nu. Men jag är proffs. Don’t try this at home kids. Och särskilt inte anonymt.

January 8th, 2013

Diska hos Timbro?

Om en knapp vecka har Timbro sin stora årliga fest, som av projektledaren  Adam Cwejman beskrivs som ”den roligaste i branschen, den som alla vill gå på”. Bland annat delas Timbros litteraturpris, samt det relativt nya påfundet ”Hummerkniven” ut.

Alla Timbros medarbetare får dock inte plats. Men de som kan tänka sig att agera serveringspersonal kan få släppas in i tankesmedjaelitens finrum.

I ett mejl som skickats till Timbros medarbetare skriver projektledaren  Adam Cwejman:
”Nu har du en chans att få vara med! Vi behöver nämligen hjälp: plocka tallrikar, blanda grogg, korka upp vin, konversera branschfolk, kasta sopor”, skriver han i mejlet.

Någon lön blir det inte tal om.

”Har du lust att hjälpa till? Vi bjuder på mat, dryck och legender att berätta vidare.

Internt på Timbro har vissa anställda blivit förvånade av erbjudandet att på nåder få gå på fest med kultureliten mot att i gengäld servera och bära ut sopor.

– Det låter inte som någon gruppstärkande aktivitet, säger Victor Fladvad.

Adam Cwejman ser dock inget konstigt med erbjudandet.

– Det är inte så att vi beordrar folk att göra något. Det är en chans att helt frivilligt få vara med och hjälpa till och vara med när Timbro har en jätterolig fest, säger hon.

Är det inte lite förnedrande för Timbros personal att behöva servera och bära ut sopor för att få gå på er fest?

– Är du dum? Hur skulle det kunna vara det?, frågar Adam Cwejman och fortsätter:

– Man kan se det som en kollegial handling. Om du skulle tycka att det är förnedrande att hjälpa dina kompisar när de har fest får det stå för dig.

Inget av det jag skrev här ovan är sant. Eller rättare sagt, det är sant. Men det gäller Aftonbladet Kultur och dess chef Åsa Linderborg. Som i motsats till Adam Cwejman (tror jag i alla fall, jag vet ärligt talat inte vad han tycker i frågan) har uttalat sig oerhört negativt om städhjälp som både klasshatande och förnedrande och allt möjligt. Jag håller inte särskilt ofta med vare sig Timbro eller Aftonbladet Kultur, men helt klart är att om det jag skrev ovan hade varit sant så hade “vänstern” skrattat sig harmynt över “legender” och dessutom slagit på stora trumman gällande upplägget  i stort, där vissa på arbetsplatsen bjuds in med armbågen mot att de svartjobbar lite med att städa undan smutsiga tallrikar efter de som är fina nog att få plats på festen ändå. Nu fnissas det bort. Som det brukar göras från vänsterdebattörer när den egna sidans dubbelmoral kommer på tal.

Här är texten jag har ändrat i, från Dagens Media

November 27th, 2012

Roast av Gud (spoiler)

I går fick jag alltså vara med och roasta Gud i St Johannes kyrka i Malmö. Kyrkans drygt 900 platser var fyllda till bredden med en skön mix troende och icketroende och samtliga roastare var taggade till tänderna. Publiken hängde med på det mesta. När jag är i en kyrka och pratar så brukar jag anpassa mig lite och gjorde så även i går. Jag tycker det gäller att hitta en balans som gör att både de troende och de som inte känner till kyrka och bibel kan lyssna. Så med det i åtanke plitade jag ihop följande manus, som jag i och för sig inte följde till punkt och pricka. Det ska tydligen komma upp film så småningom så då kan ni ju bedöma skillnaden. Stort tack till alla som lyssnade och till Universitetsprästerna i Malmö och kyrkan som bjöd in mig!

Roast av Gud (skrivet för mig egentligen, inte för att publiceras så det kanske är något rörigt och fattas bitar jag inte orkat skriva ner osv)

Kom till Malmö och roasta Gud sa de så nu har jag suttit och kollat på youtubeklipp av alla fantastiska mål hela veckan och så fattar jag nu att det inte är Zlatan vi ska roasta utan sagofiguren.

Om jag känns lite oförberedd så hänvisar jag till predikaren 12:12 “låt varna dig min son ty på det myckna bokskrivandet syns ingen ände och mycket studerande gör kroppen trött”

Det är bara så att jag har svårt att få saker gjorda. Jag tar hellre min mjölk och honung nu, än senare om ni fattar vad jag menar. Bara idén med evigt liv är ju så sjukt deprimerande. Varför skulle man vilja ha det? Fattar att det kunde vara en unique selling point när meddellivslängden va 29 år, men nu lever vi till 80. Och vi har iPads. Det räcker fint för mig. Vad har man för självbild om man tror att man ska ha något att bidra med i en evighet? De flesta människor tröttnar man ju på efter 25 minuter på en middag.

I alla fall, nu är det alltså dags att roasta snubben vars resonemang har fler hål  än en lesbisk gangbangfilm. Jag ska göra mitt bästa trots att jag står här och känner mig som Clint Eastwood på republikanernas konvent. Vet inte riktigt vart jag ska titta. Men man kan ju för all del titta på prakten runtomkring… “Det är lättare för en kamel att komma genom ett nålsöga än för en rik att komma till himlen.” Jadu, Jesus… Man får ju hoppas att du har en väldigt liten dvärgkamel eller en jävligt stor nål du kan dra en vanlig kamel genom annars blir det väl rätt tomt där uppe.

Jag vet att det är du som ska roastas idag Gud men jag tänkte först vända mig lite till dina fans.

Jag vet att jag är i en kyrka, så jag ska försöka vara så respektfull jag någonsin kan. Försöka vårda mitt språk, även om det faktiskt inte står något i bibeln om svordomar. Det enda jag har hittat är att man inte ska missbruka herren sin guds namn. Helvete, jävlar, fan eller bögkuk är alltså helt ok att säga. Däremot tror jag kors i Jösse namn är högst tveksamt. Det känner väl tanter inte till. Förmodar jag. Men som vanligt har ni ju läst bibeln, inte som fan gör det, utan som Missionskyrkan gör det. Det är ju där jag är uppvuxen och det är ju lite samma sak som svenska kyrkan. Man plockar det gottaste från smörgåsbordet och skiter i det som känns jobbigt eller motsägelsefullt. “Helvetet ja… Nä, det är mest för katoliker. Nu fikar vi.” Missionskyrkan har ju för övrigt gått ihop med Baptisterna och nå’n annan sekt för att bilda Gemensam Framtid vilket ju inte riktigt klingar kyrkkaffe utan mer korsbränning. Men det kan man ju lätt konstatera, Gud. Att dina anhängare aldrig har varit kända för att göra saker lätt för sig. Ändrar sig gör de hela tiden också. Har du hört att påven har gått ut och sagt att jorden snurrar runt solen? Eller att vi har kvinnliga präster nu!? Visst är det sjukt?

Pingstkyrkan är väl i och för sig den konstigaste av dina sekter vi har här i Sverige. Har du hört hur de har tolkat Apostlagärningarna? Jag läser från Apostlagärningarna kapitel 2, vers 5. “I Jerusalem bodde fromma judar från alla länder under himlen (utom de som inte var upptäckta än, får man anta, men det står inte.) När dånet ljöd samlades hela skaran och förvirringen blev stor när när var och en hörde just sitt språk talas.” Det handlar ju alltså (och nu förklarar jag inte för dig, utan för dina kompisar) om att lärljungarna pratar andra språk. Du kan aldrig gissa vad pingstvännerna har gjort med det där! De står och skriker, tjoar och brölar på nå´t som INTE är ett språk och kallar det för tungotal. Helt sjuka. Ser ut ungefär som den där epeleptikern Jesus drev ut en demon ur. Och in i en grishjord. Vilket i och för sig får mig att undra… Varför har du gjort grisar om man inte ska äta upp dem? Är det bara till att driva in demoner i? Eller visste du redan när du gjorde grisarna att du skulle ändra dig så man fick äta dem sen? Fast du ändrade dig tillbaka igen… Som vanligt. Kanske därför pingstvännerna är så knäppa. Det går ju inte att fatta vad du vill.

Men det är ju som sagt inte i första hand om dina anhängare det här ska handla, utan om dig, ditt hämdlystna, kvinnohatande, folkmördande, rasistiska lilla as. Men jag ska försöka vara snäll. Du har det ju inte så lätt nu för tiden. Det var lättare när det bara fanns Gud 1.0 och några tusen pers att hålla reda på. Sedan spårade det ur rejält med Jesus i Gud 2.0 och ännu mer med Muhammed och Gud 3.0. Sedan har ju alla de där versionerna celldelat sig till ännu fler så jag fattar att det är jobbigt. Sjukt mycket folk och olika sekter att hålla koll på. Vet du ens vem du har lovat vad längre?

Du är inte  så jättepoppis på internet heller såg jag. Det är nog dags att kasta lite vrede mot internet. Du har i och för sig fler träffar än porn som ligger på 1,5 miljard träffar på Google mot dina nästan 2 miljarder. Jesus har inte mer än drygt 800 miljoner. Vilket i och för sig är mer än Beatles så där fick John Lennon fel. Beatles är inte ens större än Mohammed.Det kan du väl säga åt honom om du träffar honom så Kanske han blir glad. Han verkar ju vara lite småtjurig, den snubben.. Money har över 3 miljarder träffar och det har sex också. Kanske säger en del om vad du borde ha satsat på. Höga visan smäller inte så högt längre. Vi har youporn nu.

Muhammed skulle väl i och för sig ha fler träffar om man fick rita av honom. Vad är det för diva du har anlitat? Nä, jag vill helst inte att ni ritar av mig. Jag är lite rufsig i håret” Säg åt honom att skärpa sig. Det ställer till en jävla massa problem här nere det där avbildningsförbudet.

Kort sagt, jag fattar att det är lite mycket nu och att du känt dig lite åsidosatt de senaste åren i alla fall i Sverige. Så här kommer ett tips:

Du behöver skicka ner en ny uppdatering om du vill få ordning på det här och inget taffligt Joseph Smith skit som inte lyckas lura en 5-åring. Den uppdateringen räknar jag inte ens. Det enda det försöket ledde till var ju Bröderna Herrey och de är väl också döda nu. De återuppstår väl iofs på någon firmafest då och då. Men du fattar. Du behöver börja från scratch. Ta bort hela skapelseberättelsen till att börja med. Den är motbevisad nu. Om inte annat för att jag har lika många revben som Elin. Jag borde väl rimligen ha ett färre.  Dina böcker är ju så hopplöst bakåtsträvande och taffliga att du får Flat Earth Society att framstå som Stephen Hawking. Det gäller ju själva miraklen också. Vin av vatten? Det kan ju vem som helst som har läst ICA-förlagets trolleri som hobby. Det kanske funkade på fåraherdar och fiskare för 2000 år sedan, men nu är det väl ändå dags att komma med en uppdaterad version? Vi kan läsa nu! Vi kan till och med tänka! Vi har Blu Ray! David Copperfield gör ju dina trix i sömnen. Och dina historier är så jävla tråkiga! Sluta krångla till det så mycket. Varför ska Moses traska runt i 40 år!? Det hade äl räckt med ett par veckor? 40 år för att gå från Norra Egypten till Jericho förresten. Det är 50 mil! Moses hade kunnat sitta på kanten av en glaciär och ändå hinna fram snabbare! Du kunde inte hjälpt honom med en GPS kanske? Eller hade storyn blivit för osannolik då? Om snubben som kan dela på hav och få ut vatten och stenar hade en GPS? Eller någon form av kartjävel!? Nä, jag brinner lite i en buske… Så jävla taffligt! Varför ska allt vara så krångligt? Och överdrivet! Hesekiel till exemepel. Vers efter vers efter vers om hur mycket skit du ska ställa till med när du blir sur.  Du har mycket att lära av Mario Puzo. Don Corleone får in mer i “I’m gonna make him an offer he can’t refuse” än du får in i tre kapitel av Hesekiels febersvammel.

Alla regler måse bort också. Vilka djur får man äta, hur ska de slaktas. Fan, vi har Quornfärs nu. Micro. Allt möjligt. Alla de där reglerna är så jävla gammeldags. Ta bort dem. Tvätta sig 5 gånger, inte ligga med nå´n som har mens, be en viss bön, be åt ett visst håll, raka sig, inte raka sig, äta gris, inte äta gris, ha hatt, inte ha hatt. Ta bort förhuden, inte ta bort förhuden. BESTÄM DIG!

Förhudar förresten, jag vänder mig till dina anhängare igen. Ta bort er förhud, för all del. Men låt ungarna vara! Finns ingen som helst anledning att ta bort en fullt frisk förhud på ett barn. “Men det är mer hygieniskt.” Låt mig komma med ett motförslag… TVÅL. Missförstå mig inte nu, vad vuxna människor gör med sin kuk skiter fullständigt i. Ta bort förhuden. Sätt dit en till. Dela den på mitten och ge halva till en hemlös på väg hem från jobbet. Din kuk, ditt val. Men låt barnen vara. Oavsett kön, oavsett religion. OK? Förresten Gud, hur kunde du sumpa förhuden? Här hade du har skapat allting och det var helt perfekt, men den lilla biten hud längst ut på kuken, den måste bort? Hur gick det till? Var du full när du svarvade själva penis? “Öhhhh, förlåt…. Det ser inte klokt ut. Ni får ta bort den där lilla biten hud längst ut. Ser ju ut som strumpa längst ut på kuken. Ta bort den. Tills jag ändrar mig om ett tag, då kan ni ha den kvar. Sedan kommer jag ändra mig tillbaka igen. Men jag kommer ge er en tumregel. Liten mössa, ingen förhud. Alltså. Mössa på kuken, ingen mössa på skallen. Enkelt va? Gäller inte påven i och för sig, men han ska ändå inte använda sin kuk. I alla fall inte på vuxna”

Antar att det var vid samma tillfälle som du råkade sätta prostatan så det är skönt att peta på den. Om du nu inte gillar bögar så kanske en annan placering hade varit att föredra?

Eller det här med att kvinnor ska ha slöja. Om det nu va så viktigt kanske du skulle ha byggt in den från början va?

“Men förhuden ska ju inte bort för att den är fel, den ska ju bort som ett tecken på förbundet med Gud.” JAG VET! Men får jag föreslå en majbrasa eller offra en kyckling eller nå’t i stället för att skära i ungar?

Slöja känns ju kanske som en bättre lösning på problemet med snygga brudar än vad Jesus hade att komma med. Jag läser från Matteus 5 “Om ditt högra öga förleder dig så riv ut det och kasta det ifrån dig.” Då är det ju klart smidigare att kvinnor går i heltäckande kläder. Smidigare för oss snubbar alltså. Som vanligt.

Skicka ner Gud 4.0 på allvar nu. Berätta vad som gäller, en gång för alla. Jag är så trött på det här. Skriv rakt ut vad du menar och på alla språk så halva grejen slipper bli lost in translation 40 gånger om. Skriva förresten, hur vore det om man skickar ner en ny profet att han (för hon är det ju definitivt inte tal om i några framskjutande positioner särskilt inte sedan paulus) kunde skriva? Och kanske helst det språk som är störst? Eller alla språk om du nu tvunget skulle straffa mänskligheten med språkförbistringen för att Nimrod byggde ett torn. Du tycker inte att det var lite kontraproduktivt så här i efterhand? Du är ju som en dampig unge!  Nähä, nu blev jag sur. Då kastar jag legot i väggen. Det är ju bara dig det drabbar i längden. Fattar du inte det? Men du väntar väl bara på att google translate ska bli tillräckligt bra. Som vanligt får vi människor fixa allt själva.

Och även om du nu alltid använder analfabeter som profeter så vore det ju praktiskt om du hade lite folk runt dem som kunde skriva ner grejer direkt när de händer och inte i bästa fall 60 år senare. Viskleken du vet. Det blir FEL!

Muhammed förresten, det är ju inte bara avbildningen som han tänkte fel om. Det här med att ta ett dussin fruar var väl inte världens smartaste idé om man nu hade tänkt att sprida dina idéer till nutid. Det borde du ju kunna räkna ut om du nu är allvetande. Alldeles oavsett om han nu gifte sig med en 9-åring. Vilket också var jävligt konstigt gjort. Jag fattar att det var nå´t ni pervon gjorde på löpande band på den gamla goda tiden, Salomo hade väl en hel drös med 9-åringar i det där 1000-hövdade haremet han höll sig med.  Men så är det inte längre. Det kan du som sagt gärna säga till dina katolska präster också. Jesus menade inte alls vad de verkar tro när han sa “låt barnen komma till mig”

Också väldigt märkligt att det är så fult att böga med vuxna. Vore det inte bättre om prästerna satte på varandra i stället för ungar? Det är ju i alla fall något Jesus skulle ställa upp på han är ju mer gay än Peter Jöback. Dessutom med nå´n slags fotfetish om man ska tro Johannes 13.

Du hör vilken nivå de är på här va? De vet tydligen ingenting om din bok.

Man behöver ju iofs inte bläddra särskilt mycket i dina böcker för att fatta hur det kunde bli som det blev bland katolska präster. Om det enda man har att läsa är snusk som Lot och hans döttrar så blir man väl knäpp.

Lot för övrigt, du tycker inte att du var lite sned i bestraffningen där? Han kommer undan med att både ligga med sina döttrar och dessutom erbjuda dem till en arg våldtäktshop. Som först vill våldta två änglar som bor hemma hos Lot. Vad ÄR det för story? Det måste väl vara en felöversättning? Eller var det vanligt att man våldtog änglar på den tiden? Trots att man ju inte får ligga med en annan man som man ligger med en kvinna. Men änglar räknas väl inte. Få man ligga med Alver? Jag tycker Legolas är lite het… I alla fall, incest-lot kommer undan. Men hans fru blir en saltstod för att hon vänder sig om? Vad är ditt problem med kvinnor egentligen? Taskig barndom? Dominerande mamma? Refuserad i tonåren? Stig Larsson är ju rena Judith Butler i jämförelse med dig. Och Paulus. Erkänn nu att du inte alls hade ett skit med Paulus att göra? Att han har skrivit halva nya testamentet måste ju gräma dig som fan. Erkänn? Han var ju inte ens med när allt med Jesus hände.

Han förföljde ju de kristna. Sen ändrade han sig lite lägligt när han insåg hur mycket deg kyrkan skulle dra in. Erkänn.

Du är för tråkig, du är för krånglig och du är för vek. Halva gamla testamentet är ju fullt av exempel på hur du ska straffa alla andra folk än judarna. Det har ju inte hänt ett skit. Du har ju inte ens lyckats se till att judarna får ha Israel i fred. Fan, de är ju inte ens fredade från Ilmar Reepalu. Men det är klart, det blir väl kanske så när du är på andra sidan av konflikten också. Och på tredje sidan där den är med. Du känns ju inte som en taktiker direkt. Kanske skulle hyra in Svennis ett par säsonger?

Och hur länge ska du och ditt gäng hålla på att skylla på Satan? Du vinner ju varenda gång det blir riktig fight i böckerna. Till och med Jesus vinner ju över Satan och Jesus är ju bara en tredjedel av dig. Ta och läxa upp den där lilla bitchen en gång för alla nu och visa att du menar allvar. Han har ju allt som är kul! Ta tillbaka en del så ska du se att det går bättre. Ta tillbaka pengarna! Det är dina pengar! Ta tillbaka knullet! Det är ditt knull! Ta tillbaka alla grymma riff. Det är dina riff! Sluta var en så’n jävla mes. Och SLUTA skicka människor för att göra dina uppdrag. Gör det själv. Eller skicka änglar i alla fall. De verkar ju inte haft så mycket annat att göra än att sitta modell för tavlorna i söndagsskolan sedan Gabriel snackade med Mohammed.

Gillar i och för sig dina envisa små människor som mailar och säger att jag ska hamna i helvetet. De tycks inte ha fattat att jag vet att du inte finns på riktigt. Hota en ateist med helvetet är ju lite som att säga “sno inte den där bilen, du kan bli översprungen av en enhörning”

Söndagsskolan förresten. Den kan du ju inte vara så nöjd med heller. Du vet att vi hade en blond blåögd Jesus när jag gick där. Kanske därför Mohammed kör avbildningsförbud? Blond och blåögd när man född i Nazareth. Jo, jag tackar jag! Jesus över huvud taget, var det verkligen så smart att skicka ner den självgode narcissistiske lille bratten? De fattiga har ni alltid. Ta hand om mig i stället. Massa sån’t där. En Självgod idiot är vad han är. Mytoman också. Vi tar exemplet om kvinnan vid Sykars Brunn som handlar om att Jesus som den värsta tankeläsare minsann VET att hon har haft fem olika män utan att hon säger det till honom. Storyn börjar i Johannesevangeliets 4:e kapitel, vers 7 Jag läser: “En Samarisk kvinna kom för att hämta vatten. Jesus sade till henne: “Ge mig något att dricka.” Lärljungarna hade nämligen gått bort till staden för att köpa mat.”

AHA! Johannes, som i och försig inte skrev ner sitt eget evangelium över huvud taget även om många kristna tycks tro det var alltså inte där. Jesus har hittat på hela skiten. De andra var och köpte mjölk.

Och så ska det vara ett offer att dö för mänskligheten när man får komma tillbaka om 3 dagar. Jag kan gärna hänga på ett kors några timmar om jag får komma tillbaka efter 3 dygn och helt plötsligt har lärt mig flyga. Eller flyga och flyga, men åka iväg på ett moln i alla fall, som det står i Apostlagärningarna. Det skulle det lätt vara värt. Särskilt nu när SAS snart kommer konka.

Du har ju kommit på mer konstiga grejer än Astrid Lindgren och Tolkien tillsammans så jag skulle kunna stå här hela natten, men det är dags att runda av och eftersom du inte behagade komma hit så säger jag inget snällt till avslut utan vänder mig till dina anhängare igen:

Avsluta kort om kritiken som brukar uppstå…

November 19th, 2012

SD –Repris.

Efter klippet jag spelade in för ett par dagar sedan har jag naturligtvis överösts av kommentarer från de över 250 000 människor som sett det. Överväldigande positiva, men också en hel del negativt från SD-anhängare. Naturligtvis. Tonen hos de icke politiskt korrekta är väl snarast att likna vid det man brukar få höra från anhängare av en sekt, eller fotbollsfans. Det spelar ingen roll hur mycket bevis man får mot sig att den egna sekten gör något fel. Stödet är blint. Det kommer naturligtvis inte vara lätt att påverka den här kärnan av SD-väljare. Men jag hoppas verkligen att om fler visar vad SD verkligen är och hur ihålig deras retorik och deras trollande med siffror är så kan vi i alla fall få ut dem ur riksdagen igen. Jag kan inte tänka mig att det är mer än 2-3% av svenska väljare som kan tänka sig att sätta ett parti med fascistiska och rasistiska rötter i riksdagen. Särskilt inte efter att två av deras högsta företrädare visat att de gärna tar till inte bara vidrigt språkbruk, utan dessutom våld. Förutom då att de som folkvalda ljuger både väljare och journalister rakt upp i ansiktet. Vilket iofs inte är unikt för Sverigedemokraterna. Men sättet de här två ljög och försökte manipulera situationen till sin fördel, samt vad situationen handlade om ja, det är faktiskt unikt för SD.

Hur som helst, före valet skrev jag ett gäng blogposter som fick stor uppmärksamhet och jag tänkte att jag skulle samla dem alla här. Siffrorna är ett par år gamla och har ändrats lite hit och dit, men i princip så är det samma sak som nu. Vad gäller SDs partiprogram och annat så kan säkert små ändringar gjorts även där, men jag tycker ändå att mina blogposter är relevanta nog för att köra i repris.

Jag hoppas att ni som kan tänka er att rösta på Sverigedemokraterna moget överväger vilken väg det leder ner. Det är en väg mot fascism, rasism, rädsla och isolering. Läs gärna mina texter och läs gärna ett par böcker om partiet innan du kastar bort en röst i nästa val. Här är en lista med böcker om SD, några har jag läst, några inte. Och här kommer mina gamla texter:

Del 1

Länge sedan jag haft så roligt som när jag satte mig med frukostkaffet och läste Sverigedemokraternas hemsida. Nu är det ju ingen hemlighet att de står i direkt motsats till mig i så gott som alla frågor, men ändå. Det övergår mitt förstånd hur någon ens kan överväga att rösta på ett parti som har så mycket dravel i sina egna dokument. Om det här är vad partiledningen lyckats prestera genom att gnugga geniknölarna i sin bunker i Skåne så får man ju förmoda att det är än värre ställt med vad medlemmar längre ned i hierarkin lyckas prestera.

Från Principprogrammet:

“Helt central för oss är också  FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund.” Partiet tar tydligen inte starkt avstånd från diskriminering av människor på grundval av sexuell läggning. I alla fall inte i det här dokumentet.

Vi avvisar försöken att anpassa människan efter storslagna utopier. Istället menar vi att politiken bör utformas utifrån hur människan är i verkligheten.” Verkligheten i det här fallet är Skånska bönder, får man förmoda. Eller åtminstone folk som har något hederligt gammalt svenskt jobb. Varvsindustri. Skogsbruk. Gift. 2.3 barn. Verklighetens folk, helt enkelt. Det är för övrigt inte den enda beröringspunkten med KD, men det ska jag lämna därhän tillsvidare. Bättre att folk röstar på dem än på SD, om än marginellt.

“Visst är varje människa unik, men samtidigt är vi också mer eller mindre lika varandra. [I alla fall om SD får bestämma] Vi är alla beroende av gemenskaper, människor som på olika sätt liknar oss själva och som vi kan identifiera oss med. [Som lever i kärnfamilj, flaggar på midsommar och inte bögar] Sverigedemokraterna menar att det i första hand är familjen och nationen som ger oss förutsättningarna att uppnå detta. Inga konstruerade kollektiv kan helt ersätta dessa djupt rotade, ursprungliga gemenskaper.”

Som vi alla känner till är inte familjen och nationen konstruerade kollektiv, utan ursprungliga gemenskaper. Det första Adam gjorde var att gifta sig, muta in ett område och sy en flagga. Alla människor har i alla tider levt i monogama par-relationer som välsignats av Gud. Bott i hus med vitt mexitegel och grillat flintastek på fredagar. Och tillhört sin nation. Västgötar, Östgötar och Skåningar torde hålla med. Dessa nationer har ju alltid funnits. Lite oklart hur det blir med dem. Jag tror Skåningar borde höra till den Danska nationen.

“kränkningar av den nationalistiska principen ger upphov till instabilitet och konflikter. Gränstvister och tvister om särskilda rättigheter för olika grupper har genom århundradena fått ödesdigra konsekvenser. Av den anledningen är den nationalistiska principen central och bör eftersträvas i största möjliga utsträckning över hela världen.” Alltså, så länge vi tillämpar principen: Ett land, ett folk. Så får vi fred. För vem har hört talats instabilitet och konflikter mellan stater som inom sig har en homogen befolkning? Så länge tyskar får ha tyskland i fred och Frankrike och Italien får ha sina länder till sina folk så håller de sig lugna. Så har det alltid varit. Allt krig och elände började när araberna kom hit.

Som Hitler sade “Ein volk, ein Land” Om han bara hade fått ha sitt folk i fred i sitt eget land så hade det inte blivit några gränsdispyter och konflikter. Eller i SDs tappning:

Låt alla folk vara herrar i eget hus.” Här får man naturligtvis förmoda att det inte gäller samer.

“Kulturen utgörs av den omgivning av självklarheter, minnen och föreställningar som vi lever i och som vi är med om att forma. [Den ska bara inte formas av någon som äter cous-cous] Kulturen tar olika form genom tid och rum. De unika och olikartade identiteter som mänsklighetens olika folk och folkgrupper uppvisar är betingade av deras respektive kulturer. Kulturell mångfald är lika nödvändig för mänskligheten som biologisk mångfald för naturen.

Därför att en kultur behöver äta en annan för att överleva? Eller för att en kultur pollinerar en annan? Eller för att en liten kultur kan åka på en stor, som en sugfisk? Oklart. Högst oklart.

“Stater vilka inom sig rymmer en kulturell mångfald har alltid tenderat att förstärka den starkaste kulturen och försvaga övriga kulturer, och många kulturer har genom historien gått under till följd av sådana samhällsförhållanden.” Läs: Vi vill inte att andra kulturer kommer hit, för att det vore synd för dem om de försvann. Det är inte för vår skull. Eller lite kanske. Eftersom mänskligheten behöver kulturell mångfald precis lika mycket som naturen behöver biologisk mångfald. Bara inte på samma ställe.

“Nationen kan definieras i termer av en gemensam kultur. Enkelt uttryckt tillhör två människor samma nation om de delar samma kultur.”

Enkelt uttryckt är vi alltså amerikaner. Med knätofsar.

“Samtidigt är förhållandet mer komplext än så, beroende på vad man väljer att tolka in i kulturbegreppet. Ovan har kultur definierats såsom ”den omgivning av självklarheter, minnen och föreställningar som vi lever i och som vi är med om att forma”. För att vi ska få en mer fullständig definition av nationen, måste sådant som språk, religion, lojaliteter och ursprung tillfogas. Man ska alltså också kunna känna igen varandra såsom tillhörande samma nation. Nationen utgörs av folket och dess särart.”

Norrmän före 1905 var alltså inte en del av den svenska nationen, eftersom de pratade norska. Undrar om Sverigedemokraterna anno 1904 hade varit för en upplösning av unionen. Men en union kanske inte räknas som en stat. Norge hade ju egen riksdag, även om den inte hade någon utrikespolitik. Skåningarna är ett återkommande problem. Danska som språk ganska nyligen. Christian IV anlade Kristianstad, som fortfarande har hans sigill som stadsvapen. Danska trupper som flyr till Skåne för att kunna fortsätta strida mot Hitler. Var ligger egentligen Skåningarnas identitet ur ett rent nationalstatsperspektiv? Halva partiledningen för SD är ju Skåningar. De kanske är danskar innerst inne? Kristianstad borde i alla fall rimligen höra till den danska nationen. Eller den kulturen kanske har assimilerats? Eller utplånats av den starkare. För att de stackars danskarna flyttade hit. Det bor ju 8 000 danskar utanför Malmö nu för tiden också. Undrar om Sverigedemokraterna åker dit och skyddar den röda korven åt dem eller om de får göra det själva?

“Sverige har genom århundradena upplevt ett antal invandringsvågor. Främst har det rört sig om ett begränsat antal invandrare från närliggande områden. Tendensen i modern tid har dock varit en oerhört omfattande invandring från avlägsna länder.”

Den oerhört omfattande invandringen till Sverige förra året var ungefär 100 000 personer. Ungefär 40 000 vandrade ut från Sverige. Fler än hälften av dem som vandrade ut var födda utomlands. Om man dessutom tittar vidare på statistiken så ser man att invandrare från “avlägsna länder” uppgår till ungefär 24 000 personer. Den största gruppen invandrare är svenskar. Men de kanske bara är svenska medborgare, men födda i en annan kultur och därför inte en del av den svenska nationen. Vad vet jag. Hur som helst var det alltså ungefär 16 000 människor fler som vandrade ut från Sverige, än som vandrade in från “avlägsna länder” Såvida inte Sverigedemokraterna räknar Polen och Tyskland som avlägsna länder. Då blir siffrorna lite annorlunda.

Låt oss vara snälla mot Sverigedemokraterna och anta att 15 000 av de svenskar som vandrade in i själva verket är svenska medborgare som tillhör en annan nation. Vidare antar vi att INGEN av de utvandrade utlandsfödda (ca 20 000 pers) är från ett avlägset land. Då ger det oss ett överskott från “avlägsna länder” på ungefär 40 000 människor. Det är alltså den “oerhört omfattande invandringen från avlägsna länder” 40 000 människor. I själva verket är det färre än så. Typ ett Katrineholm från avlägsna länder. Det är oerhört omfattande för en lundensisk nazist det tydligen.

“Folk och land hör nära samman. Ett land vore inte vad det är utan sitt folk, och ett folk vore inte vad det är utan sitt land.” Att ett folk inte är ett folk utan ett land kan vi ju fråga vilken kurd som helst för att motbevisa. Att ett land inte är ett land utan sitt folk kan vara det roligaste på hela SDs hemsida. Ett land är möjligen lite mer asfalterat med sitt folk än utan. I övrigt ingen skillnad. Om vi i stället blev av med tanken om nationalstaten så skulle vi nog kunna närma oss fred. I alla fall om vi kombinerade det med ett avskaffande av Gud. Blir vi dessutom av med kärnfamiljen som ideal så är nog mycket vunnet.

Mer om  Sverigedemokraterna kommer i del 2. Här har jag bara hunnit igenom halva principprogrammet och efter det har jag handlingsprogram och annat att ta itu med. Hoppas det blir lika roligt. Inte ofta man skrattar så ögonen tåras när man läser partiers hemsidor.

Del 2

Tack för alla glada tillrop om min post om Sverigedemokraterna. I den gick jag igenom halva deras Principprogram. Tänkte ta resten också och sedan får vi se om det blir ännu mer. Det ska väl inte vara helt omöjligt med tanke på artiklar som den här. Herodes var lite otippat, det måste jag säga. Men de är alltså inte bara historielösa och allmänt korkade. De orkar heller inte bläddra igenom en dagstidning eller titta lite på CNN. Om man nu ändå bemödar sig att åberopa en sagobok för att plocka fram det enda fall men känner till av förföljelse av barn så kanske man kunde orkat bläddra några sidor tillbaka i samma bok och hitta ett exempel till. Men Moses kanske är för mångkulturell för att räknas?

Återigen visar en Sverigedemokrat att ju mer de får prata, desto bättre är det. Även de kommentarer jag fått med negativt innehåll visar samma sak. Samma mantra upprepas om och om igen. “Vi får inte prata om våra frågor” Det är helt enkelt inte sant. Att ett parti som senast nätt och jämt kravlade sig halvvägs över 4%-spärren får in artiklar i både DN, AB och får vara med i intervjuer till höger och vänster är inte ett tecken på att deras frågeställning sopas under mattan. I själva verket är det så att deras frågeställning är irrelevant. Eller som de skriver i DN i dag. “minsta krusning på vattenytan följs av ett öronbedövande kvackande.” Det öronbedövande kvackandet är inte ett tecken på att ni inte får diskutera er fråga. Det är ett tecken på att ni har fel. Deal with it.

På en post som min dyker naturligtvis trollen upp, men en grej ska jag bemöta därför att det är kärnan i den kritik man ofta får när man påpekar att Sverigedemokraterna har fel, nämligen att man inte har något mandat att prata om invandringen för att man är en PK-hora från Stockholm som inte vet hur “vanligt folk” har det.

Som Conny:

“Betnér du är en feg jävla fitta.
Såga kommunisterna på samma sätt och bosätt dig sen i Rosengård din jävla hycklare.”

Och Robban:

“Så vackert skrivet Betner.Sitta i vällingby och tycka om mångkulturen.Själv sitter jag i Angered.Vi kanske skulle byta lägenhet i 1år,se om du är lika pk då.”

Inte för att det spelar någon roll att jag faktiskt har sågat kommunisterna, men det har jag och det känner väl alla till som sett något av det jag gjort live de senaste 3 åren. Annars går det bra att söka här i bloggen eller i forumet på siten. Även om jag inte hade gjort det så har det naturligtvis ingen relevans. Det går utmärkt att såga en sak utan att såga en annan.

Jag har aldrig bott i vare sig Rosengård eller Angered och det är väl kanske magstarkt att begära att folk utanför Stockholm ska känna till det, men Vällingby är nog ett av de mest invandrartäta områden vi har i det här landet. Jag har närmre till en muslimsk friskola än till min dotters dagis och även om jag själv råkar bo en bostadsrättsförening med företrädelsevis vit medelklass så är jag en del av mångkulturen, inte bara i teorin, utan även i praktiken. Innan Vällingby bodde jag i Skärholmen, där jag gick både högstadium och gymnasium tillsammans med greker, chilenare, araber, afrikaner, turkar, ex-jugoslaver, kineser, afrikaner och en och annan helsvensk. Har för mig att vi räknade någon gång i gymnasiet och kom fram till att vi var 4 st i min gymnasieklass som hade två svenskfödda föräldrar. Mångkulturen har varit ett del av mitt liv ända sedan mina föräldrar började engagera sig för de få flyktingar som fanns i Vingåker när vi bodde där och jag var i 11-års åldern. Sedan jag var 14 har jag bott i invandrartäta förorter med ett par små avbrott inne i Stockholms innerstad. Jag har dessutom jobbat på Migrationsverket (nej, det visste ni inte heller), så jag har även ett litet mått av insikt i frågan även från den sidan av staketet. Det handlar inte om något PK-horeri. Det handlar om att jag, till skillnad från Sverigedemokraterna faktiskt försöker jobba mot en utopi. Ett samhälle där många kulturer existerar sida vid sida, ja, men framförallt där dessa kulturer berikar och korsbefruktar varandra tills vi många år från nu har EN gemensam kultur. Ungefär som att det finns små regionala skillnader i Sverige, men i ett globalt perspektiv. Där panflöjt har en plats vid sidan av Falukorv. Kärnfamiljer med 8 barn bredvid polyamorösa kollektiv som delar på 3 barn. Om människor vill ha dem. Vad jag vill ha bort är nationalism och inskränkt revirtänkande där den egna kulturen, religionen och hembygden ska hyllas och försvaras till varje pris. Det är inte till mänsklighetens gagn. Det är tvärtom i det tänkandet som nästan alla konflikter tar sin början. Mångkultur däremot, berikar oss allihop i form av nya influenser. Det är så vi har fått det vi har i dag. Nya influenser. Ju närmre vi har till dessa nya influenser desto bättre.

Ett liberalt, sekulariserat samhälle där folk är fria att göra vad de vill. Över hela världen. Det är vad jag vill ha. Religionsfriheten är en viktig nyckel till det här, eftersom ju friare människor är att utöva sin religion, desto lättare kommer de ha att frigöra sig från den. Sätt press på en religiös grupp i form av förtryck och förföljelser så kommer de än mer förknippa sig själva med religionen i fråga. Om människor är fria att göra som de vill och dessutom lever i ett samhälle där religion är frikopplad från stat så kommer fler och fler välja bort Gud. Om de dessutom bor granne med människor som lever efter andra mönster så kommer de också förstå att det finns bra saker att hämta i “deras” kultur och att det finns saker i den “egna” som kan bytas ut.

Det är naturligtvis något som företrädare för SD, KD och andra värdekonservativa förstår.  Men de vill inte ha det. De vill att mamma ska stå vid spisen i det helvita radhuset, att man gifter sig i kyrkan och helst har ett rejält, riktigt, gammaldags jobb för att så har det “alltid varit.” Det vill inte jag. Jag vill att vi utvecklar något nytt. Precis som vi, faktiskt, alltid har gjort. Mycket av det gamla kommer att försvinna. Inte för att vi blir tvingade till det, utan för att vi vill när vi upptäcker något nytt. Precis som vi alltid gjort. Internet, lågprisflyg, och billiga böcker är viktiga ingredienser i det här. Ännu viktigare är öppna gränser, minskat revirpissande och en större blandning av kulturella influenser i människors vardag.

Okej, det blev ingen genomgång av SDs partiprogram. Det blev en genomgång av mitt. Mer kommer i del 3.

Del 3

Det här projektet blev lite större än jag hade tänkt, men det är ju alltid trevligt att ha något att göra. En del 4 kommer också och den kommer innehålla lite om kostnaden för invandring och kopplingen invandrare och brottslighet. Det finns väl inget område som är så fullt av propaganda från främlingsfientliga håll och det är rätt svårt att hitta bra siffror, vilket ger dem friare spelrum än de borde ha, men i del 4 ska jag i alla fall göra ett försök. Nu tänkte jag fortsätta kika i Sverigedemokraternas principprogram, något jag började med i Del 1. Och bland annat föranledde roliga kommentarer som den här. Vidare är det väldigt kul att se hur ingenting hänger ihop i olika smygrasisters resonemang. Nu är helt plötsligt inte Vällingby invandrartätt och mångkulturellt för att jag råkar bo i bostadsrätt. Annorlunda lät det för ett tag sedan när händelserna stämde överens med hur “de politiskt inkorrekta” VILL att vi ska tro att världen ser ut. Jag har ungefär 400 meter att gå till den aktuella Tobaksaffären.

I alla fall, principprogrammet var det.

“Imperialistiska strävanden i form av anfallskrig är för närvarande inte aktuella i vår del av världen [Skåne]. Däremot har globalisering och internationalisering föranlett allvarliga hot mot de enskilda kulturerna.”

Vår del av världen är fri från imperialistiska strävanden. I alla fall om man bortser från Serbien och Ryssland. Men de kanske inte ingår i “vår del av världen” Eller så är FN i Kosovo för att det är kul. Den konflikten, precis som nästan alla andra bottnar i precis de idéer som Sverigedemokraterna säger sig värna. Det är nationalism, propaganda om en egen suverän kultur och patriotism på olika nivåer som ligger bakom allt från  andra världskriget, via mellanöstern till  baskiska separatister och de Jugoslaviska krigen. Det handlar om nationalstaten och idén om “ett folk ett land” varenda gång. Och Gud. Som har en rätt unik förmåga att nästla sig in i varenda kultur, trots att han bara är några tusen år gammal. Om Sverigedemokraterna hade fått bestämma innan Olof Skötkonung fick för sig att döpa sig så hade vi i och för sig haft ett gäng gudar här uppe. Den genuint svenska kulturen. Människooffer och fruktbarhetsriter. Om det inte vore för Gustav Vasa så hade vi ju haft samma Gud, men då hade vi varit katoliker. Det kanske är det vi borde sträva tillbaka till?

Men det är klart, Balkan är väl som sagt inte vårt närområde och det är ju i alla fall 4 år mellan när det sista Jugoslaviska kriget ägde rum och när dokumentet är nedplitat. Sverigedemokraterna kanske tänker att om man inte tvingat ihop alla dessa nationer på samma ställe så hade de hållit sams från början. Vad vet jag. Det troligaste är väl att de inte har varken karta eller en lärobok i historia för gymnasiet på sitt partikansli. Nationalism, patriotism och Gud är roten till så gott som varenda konflikt. Inte lösningen på de samma. Globalisering och internationalisering utgör ett hot mot de enskilda kulturerna. Ja. Så är det. Men hotet består i att vi som kollektiv successivt byter ut saker i den gamla kulturen vi inte längre vill ha när vi möter nya influenser. Det går snabbare nu än någonsin och det kanske är läskigt för Sverigedemokrater, men det är faktiskt så det alltid har varit. Genom hela Sveriges historia är det så det funkat. Det är därför vi inte längre går i kyrkan varje söndag och lyssnar på gudstjänster på latin. Det är därför vi inte lever som bönder längre  och det är därför vi har stängt hundratals biografer och börjat äta pizza, kebab och pasta i stället för rovor och potatis. Därför att människor ändrar sina mönster och sin kultur i takt med att de får nya influenser. Ju fler nya influenser, desto bättre, säger jag. Knätofsar och Hambo för helvita lintottar säger Sverigedemokraterna. För så har det alltid varit. I alla fall om man med alltid menar 400 år.

“Erfarenheter och idéer utbyts över gränserna, vilket kan vara positivt så länge det sker på frivillig basis. Påtvingade kulturmöten och -influenser är dock att betrakta som kulturimperialism och därmed som en kränkning av den nationalistiska principen. Berikande kulturmöten kan aldrig ske med tvång. [Såvida ingen från en annan kultur vandrar hit, då ska de naturligtvis berikas vare sig de vill eller inte]

Hur ska ett berikande kulturmöte kunna ske med tvång? Och i så fall, om det nu ändå är berikande… Vem vill inte bli berikad? Vidare… Den kulturimperialism vi utsätts för torde väl komma från USA och i viss mån Storbritannien. Är det är alltså de som inte får vandra hit? Jag som trodde att det var muslimerna som var vår tids största hot. Är det verkligen så att Sverigedemokraterna inte tror att deras tilltänkta väljare är kapabla att stå emot den så kallade kulturimperialismen om de inte vill ha den? Varför skulle de välja Starbucks och Hollywood om de hellre vill ha svenska 50-talsfik och Strindberg? Vem är det som tvingar “vanligt folk” att välja fel och hur fan lyckas de med det? Vi väljer det vi vill ha. I många fall vill vi inte ha det vi hade förut, därför att vi tycker att det var sämre. Ibland vill vi ha det gamla hellre än det nya. Jag ser inte problemet.

“Sverige är svenskarnas land. Sverigedemokraterna menar med detta inte att vi svenskar är bättre än andra [Det är naturligtvis precis det de menar, men det vore lite magstarkt att skriva ut, till och med för en Sverigedemokrat.], utan att Sverige är den enda plats på jorden där vi har en absolut rätt att verka och kan utveckla vår egen särart och identitet.”

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. SAMERNA!

Sverige har ju dessutom bytt form och utbredning rätt många gånger genom århundradena efter Gustav Vasa. Hur gör vi med Finlandssvenskarna? Ska de bilda ett eget land för sin nation, eller är de en del av den svenska nationen? Alla finländare var ju dessutom svenskar fram till så nyligen som 1809. Norrmännen har ju varit svenskar flera gånger. Danskar, polacker, tyskar och balter likaså. Har de glömt sitt nationella arv eller borde de också tas upp i den svenska nationen? Invandrare från Polen, Estland och Lettland kanske bara kommer hit för att de känner sin nationella tillhörighet med det land de en gång för länge sedan bodde i. De vill kanske hit och återförenas med sina landsmän. Under den franske kungen och sin tyska drottning?

“Sedan mänsklighetens begynnelse, och i så gott som alla samhällen, har familjen varit den grundläggande enhet varpå samhället baserats” I vanlig ordning är mänsklighetens begynnelse ett högst relativt begrepp och sträcker sig enligt Sverigedemokraterna i bästa fall något tusental år bakåt i tiden. Ofta inte ens det. Till och med Siewert Öholm torde bli grön av avund att någon kan vara fullt så historielös.

“Familjen är samhällets innersta kärna och själva förutsättningen för den mänskliga fortplantningen” Eh… Nej. Själva förutsättningen för den mänskliga fortplantningen är ett ägg och en spermie. Gå ut nian innan man skriver partiprogram, hur vore det?

“Landets resurser ska hanteras varsamt, så att vi med gott samvete kan lämna över till kommande generationer.” Till landets resurser hör naturligtvis inte högutbildade invandrare, de ska köra taxi. Om det inte finns helsvenska taxichaufförer. Då ska de köra taxi i första hand.

“Lika angeläget är att försvara landet från yttre hot. Ett starkt försvar ska garantera att hela Sverige kan försvaras.” Haha, hoho! Här har vi ett parti som pratar om att invandring kostar pengar, men som vill ha ett försvar som kan GARANTERA att HELA Sverige kan försvaras. Någon borde räkna på hur många gånger vi skulle behöva öka vår nuvarande försvarsbudget för att försvara hela Sverige. Det låter hur som helst dyrt med tanke på att de gubbar och gummor försvaret kan skaka fram idag inte skulle räcka till att försvara Gotland om någon verkligen ville ta det.

“Sverigedemokraterna sätter värde på det som skapats och förmedlats av vårt folk genom århundradena.” Här får man då rimligen anta att Valloner ingår i “vårt folk” likaså Judar, Tyskar, Polacker, Finländare, Greker, Turkar, Fransmän och alla andra som hjälpt till att skapa och förmedla den “svenska” kulturen. Om de bara sätter värde på det som etniska svenskar skapat och förmedlat så blir inte mycket kvar.

Det blev långt, men nu är jag i alla fall klar med principprogrammet för den här gången. Del 4 kommer med kostnader och brott. Sedan får jag se om jag orkar läsa igenom resten av svamlet på deras hemsida.

Del 4

Ledsen att del 4 har dröjt, men jag har haft lite för mycket att göra. Saker där jag faktiskt får betalt. Och inte ens av sossarna :)

Tanken var att presentera lite siffror rörande intäkter och kostnader som har med invandring att göra, men jag har inte fått in alla siffror och rapporter som jag begärt från olika myndigheter så jag delar upp det i två delar i stället. Det blir alltså en del 5 med kostnader och intäkter och en del 6 om brottslighet. Förmodligen blir det också en bok, där jag går lite mer på djupet av vissa områden. Vi får se…

Det finns många som tycker saker kring invandrare och arbetslöshet, brottslighet osv, men det verkar inte som att särskilt många av de som har åsikter i frågan har tänkt särskilt långt, eller för den delen har några siffror att komma med. Allt handlar om att invandrare gör fel, oavsett vad de gör.  För att citera “Sandra” från min facebooksida (hon säger sig vara SD-sympatisör):

“Magnus; Fattigdom, trauma etc. skriver du om. Varför är de fattiga? Jo, för att de [invandrarna] arbetar inte. Sverige ger de alla möjligheter, gratis skola, bidrag osv. Hur man kan komma till ett land som sverige och inte ta chansen att lära sig språket och skaffa sig ett arbete förstår inte jag. Och hur de kan vara så “otacksamma” mot det land och folk som tar hit dom med öppna armar, för att hjälpa dom, förstår jag inte heller.”

Lite längre ner visar det sig att Sandra själv letar arbete och tycker att det är svårt för att det inte finns några jobb. Därför kan vi inte släppa in några invandrare. Det finns inga jobb till dem. Samma invandrare som är otacksamma när de “väljer” att inte jobba, alltså. Sandra själv väljer naturligtvis inte att låta bli att jobba. Hon har väl otur, som trots att hon rimligen har ett större kontaktnät än de flesta arbetslösa invandrare och dessutom inte utsätts för någon strukturell rasism på arbetsmarknaden, inte hittar ett jobb. Invandrare däremot vill inte ha något jobb och är bara otacksamma. Ungefär så brukar det låta från SD och deras anhängare. Vad än invandrare gör så gör de fel. Därför att SD är ett rasistiskt parti som hela tiden kommer hitta på nya orsaker till varför invandrare inte ska få komma hit. Är det inte för att bevara vår kultur, så är det för att bevara deras. Är det inte för att de är lata så är det för att de tar våra jobb o s v.

Massinvandring är ju för övrigt ett av de “politiskt inkorrektas” favoritslagord. Hur står det egentligen till med den? Vad är egentligen “massinvandring”? Vi tar emot ungefär 100 000 invandrare om året i Sverige. Av dessa är den största gruppen svenska medborgare och flyttar troligen hem från Norge eller Finland i väldigt stor utsträckning. De är nästan 20 000 pers. Drygt 20 000 människor som inte hade svenskt medborgarskap lämnade landet. Kvar blir ett överskott på ca 65 000 invandrare om året från andra länder. Merparten av dessa kommer hit från närliggande länder som Polen, Danmark, Tyskland och Finland. De har till stor del jobb när de kommer hit.  Ca 2 500 är kvinnor från Thailand, som förmodligen ofta har försörjningen klar. 3 000 är kineser, som mestadels kommer hit för att studera.

Från Afghanistan tog vi förra året emot knappt 1500 personer. Det är allt. Och detta från ett land i krig. Ett krig som vi är med i. Ungefär lika många som invandrade från USA. Vi fick hit ungefär 300 kanadensare och 1500 människor från Storbritannien. Kort sagt, det är inte så många som vandrar hit från fattiga och krigsdrabbade länder som Sverigedemokraterna vill få oss att tro. Jag använde mig av den här databasen, drog sedan bort alla länder där invandrarna antingen ligger oss geografiskt nära, kulturellt nära och eller kommer hit för att arbeta/studera. Jag lämnade kvar t ex fattiga länder i Europa som spanien, italien och rumänien. Då fick jag slutsiffran 60 000 invandrare. Det är massinvandringen till Sverige. Räkna som sagt av de ca 20 000 utlandsfödda som vandrar ut härifrån och vi får ett överskott på 40 000 invandrare. Detta inräknat stora delar av Europa. Förra året var dessutom det år då flest människor vandrade in till Sverige. Någonsin. Kan man då verkligen tala om “massinvandring” utan att skämmas? Det pågår krig och konflikter världen över, när det gäller Afghanistan så är vi till och med aktivt med och skjuter på folk. Människor svälter. Fler människor DÖR av svält på 4 dagar än vad som totalt vandrade in till Sverige hela förra året. Var är empatin? Solidariteten?

“Men varför ska vi ta emot så många!?”

Vi tar återigen inte emot “många” Ta Irakierna som exempel. Förra året kom det 9543 Irakier till Sverige. Syrien, som har en BNP per capita som är drygt 10% av vår, är ungefär hälften så stort till ytan och en befolkning som är drygt dubbel så stor som oss tar emot  30 000 Irakier. Varje månad. I Syrien bor nu någonstans mellan 1,5 och 2 miljoner Irakier. I Sverige bor 117 000. Om man vill räkna på det viset. I själva verket är det bara 55 000 som är Irakiska medborgare. De andra är svenska medborgare och borde i rimlighetens namn egentligen betraktas som svenskar i statistiken. Ändå skriker SDs anhängare om de enorma antal Irakier och Afghaner som kommer hit och “kostar pengar” Vi har mindre än 15 000 Afghaner boende i Sverige. Pakistan har 1,7 miljoner. Iran nästan en miljon. Sverigedemokraterna yrar om massinvandring. Är det inte i själva verket så att vi har råd att ta hand om människor som behöver det och att vi borde göra det även om vi inte hade råd? Dels för deras skull, men faktiskt också för vår. Om invandrare ska behandlas som kollektiv när det kommer till negativa saker så ska de också behandlas som kollektiv när det kommer till positiva saker. Sverige hade inte varit vad det är i dag utan alla de Finländare, Italienare, Turkar och Greker m fl som hjälpte oss när vi behövde arbetskraft i industrin. Gruppen invandrare är inte skyldig oss andra ett skit, ens ur ett ekonomiskt perspektiv. Snarare tvärtom. (mer detaljerade siffror kommer i del 5) Dessutom är mångkultur och nya influenser precis vad som behövs för att skapa nya jobb. Man löser inte problemet med skenande arbetslöshet genom att skydda gamla svenska industrijobb där vi tillverkar för dåliga saker för dyrt. Man löser problemet genom att komma på nya saker. Vad dessa är vet inte jag. Än mindre regering, riksdag och anställda på Arbetsförmedlingen. Men entreprenörer vet. Vi får en oförskämt stor del av unga, högutbildade invandrare till oss. En av lösningarna på problemet med för få jobb är att ta tillvara den resursen.

Statistiken på det här området är minst sagt luddig. Gastar man om 1 400 000 invandrare i Sverige  så låter det kanske mycket därför att folk inte orkar kolla hur den tagits fram. Av de 1 400 000 “invandrare” som finns i Sverige så är det bara 600 000 som är medborgare i ett annat land. Många av dem är dessutom medborgare i nordiska länder och andra länder som ligger oss nära kulturellt, som Storbritannien, Australien och USA och rimligen inte borde vara ett “hot mot vår kultur” enligt SDs sätt att resonera. Var är massinvandringen? Inte ens om du lägger på de knappa 400 000 människor som är födda i Sverige av “två utomlands födda föräldrar” kommer du upp i några hissnande siffror. Dessa 400 000 är naturligtvis till stor del helt assimilerade i det Svenska samhället. Men det bryr sig inte Sverigedemokrater och andra främlingsfientliga om. Hur du än vrider och vänder på det så är det inte ens 20% av Sveriges befolkning som vandrat hit. (i modern tid, i själva verket har vi alla gjort det.)

I dessa 20% är alltså , förutom flera hundra tusen svenska medborgare även Danskar, Finländare och till och med Finlandssvenskar inräknade. Finlandssvenskar torde enligt Sverigedemokraterna höra till den “svenska nationen” i och med att de har svenska som modersmål, läser svenska tidningar, tittar på svensk tv och anser sig själva vara svenskar och inte finnar. Av vår största grupp invandrare (Det finns 173 000 födda i Finland som bor i Sverige) borde alltså även “politiskt inkorrekta” räkna bort en rejäl klump men det görs naturligtvis inte av varken dem eller någon annan. I stället ska även deras barn föras in i statistiken som födda i Sverige men invandrare egentligen. Någonstans mellan 25 och 50% (beroende på vem man frågar, SCB har inga siffror vad jag kan se) av finländare som vandrat hit är i själva verket finlandssvenskar och bör alltså räknas bort ur statistiken för någon med “nationen” som grund för vem som ska få komma hit eller inte. Fris hävdar 60 000 första generationens Finlandssvenskar. Lite kul också att de viftar en likadan flagga som Skåne. Vad betyder det? Har lokalpatrioter världen över dålig fantasi?     

Läs och Sverigedemokraterna Del 1, Del 2 och Del 3. Del fem och sex kommer förhoppningsvis innan veckan är slut. Stay tuned.

Del 5

Överväldigande glad och positiv respons på den här serien, tack för det! Lite rädd blir man ju däremot av den negativa responsen. Inte bara är många av kommentarerna oerhört korkade, de vill dessutom inte lyssna till vare sig logiska argument eller ens till siffror. Ni som läser det här och överväger att rösta på SD, snälla ta er tid att kolla upp siffror och påståenden från SD och deras sympatisörer. Det är ganska enkelt och deras siffror stämmer helt enkelt inte. Så fort man visar på det så kommer nya fantasi-siffror. Därför att de “politiskt inkorrekta” inte bryr sig om vad som är sant eller inte. De vill inte ha hit några invandrare. Punkt. Visar man att massinvandringen i själva verket inte är någon massinvandring så börjar de hävda att problemet är att 80% av de som kommer hit är män (varför det nu skulle vara ett problem om det vore så, vilket det inte är. Det är ungefär 50/50). Visar man att det inte stämmer så är problemet att de inte kan läsa eller skriva och någon enstaka gång lyckas någon av rasisterna försäga sig och börja svamla om hudfärg och intelligens.

Det vanligaste argumentet mot invandring är nog att det kostar pengar. Det är inte ovanligt att siffror upp emot 300 miljarder om året nämns, även om Sverigedemokraterna själva har skärpt sig ett snäpp (därför att de också fattar att de siffrorna inte stämmer) och oftast talar om “tiotals miljarder.”

Så vad kostar invandringen då? Ja… Det beror naturligtvis på hur man räknar. Sverigedemokrater och andra rasister vill gärna att man räknar in kostnader som i själva verket inte alls är kostnader för invandring, utan kostnaden för att ha medborgare i ett land. Typ polisiära insatser, sjukvård och allt annat som vi etniska svenskar förväntar oss att få utan att någon gnäller om att vi kostar. Det är ju ingen som för fram argumentet att arbetarklassen kostar pengar om de är överrepresenterade i viss brottsstatistik eller har fler alkoholister (om det är så vet jag inte, men ni fattar poängen), ingen argumenterar att värmlänningar som vägrar flytta är dyrare när de blir av med jobben. Ingen pratar om att de flesta som läser det här för tillfället är dyrare för samhället än han som skrivit det. Och så vidare. Men när det kommer till invandrare så är det i vissa kretsar legitimt. Idiotiskt och dessutom missvisande säger jag. Men visst, vi räknar lite.

Om man tittar i Statens årsredovisning och bläddrar fram bilaga 6 så kan man lätt se vad som kostar oss vad.

Samtliga poster under Migration blir tillsammans 6,5 miljard. Det är de direkta kostnaderna för invandring. Och i det räknas alltså de nästan 40 000 svenska medborgare som flyttar in och ut ur Sverige varje år in. Det är alltså inte en kostnad som helt tillfaller gruppen “invandrare” Utan också gruppen “svenskar” Här ingår hela Migrationsverket, samt andra kostnader man får förmoda att Sverigedemokraterna vill ha och till och med öka. Till exempel går nästan en kvarts miljard från den här summan till att skicka iväg avvisade och utvisade. Exakt hur stor del av den här klumpen som är kostnader vi skulle kunna dra bort om Sverigedemokraterna fick bestämma är naturligtvis svårt, men låt oss för att vara snälla mot dem säga 5 miljarder. Det är den direkta kostnaden för invandringen till Sverige. Resten är alltså kostnader för att ha medborgare. Om man vill hårddra det. Det är också kostnaden för solidaritet, medmänsklighet och att vi tar hand om en extremt liten del av människor som runt världen måste fly sina hemländer. Men låt oss inte hårddra. Låt oss slå hål på propagandan om att “invandringen kostar 267 miljarder” Där man naturligtvis räknar in socialbidrag, arbetsmarknadsåtgärder, polis och till och med ökade kostnader för sjukvård.

“Men de lever på socialbidrag!” Det är sant att fler invandrare än etniska svenskar procentuellt sett lever på socialbidrag (eller ekonomiskt bistånd som det så fint heter numera) och liknande eftersom många av dem flytt hit, står utanför samhället, inte kan språket och så vidare. Det kan en femåring räkna ut. Jag tycker i likhet med de allra flesta att det här är kostnader vi ska ta för att hjälpa vår omvärld. Men vad kostar det exakt? Går det att få reda på?

Jadå. Allt går att få reda på. Man kan till exempel titta i den här Tabellen hos SCB och se att 105 000 hushåll bestående av utlands födda och flyktingar delar på knappa 6 miljarder. Ungefär 1 miljard går till flyktingar. Svenskfödda får ungefär 4 miljarder i ekonomiskt bistånd. I posten “utlands födda” ingår som tidigare konstaterat också en massa människor som står oss så pass nära kulturellt och geografiskt att inte ens Sverigedemokraterna tycker att det är konstigt. Säkerligen en hel del finländare (varav eventuella finlandssvenskar alltså borde räknas till den svenska nationen enligt SD) danskar, engelsmän, amerikaner, holländare och så vidare. Förmodligen ingår i gruppen “utlands födda” också ett stort antal svenska medborgare. Den kostnaden kommer vi alltså ha kvar, även med SD vid rodret. Men vi är snälla mot SD och struntar i det. Då har vi 6 miljarder till i direkt kostnad för invandringen (som alltså egentligen inte alls är en kostnad för invandring, utan för utanförskap och fattigdom) Totalt är vi nu uppe i 11 miljarder. DET är vad invandringen “kostar”.

“Utlänningarna får A-Kassa!”

Ja, man får A-kassa om man först har haft ett jobb och alltså bidragit till både sagda A-kassa och samhällets produktion. Det är alltså inte heller en kostnad för invandring, utan en kostnad för att ha arbetslösa medborgare, som tidigare INTE var arbetslösa och då både producerade och betalade skatt.
Men om man vill kan man naturligtvis ta reda på hur mycket A-kassa som går till “Utlands födda” Jag har väntat ganska länge på siffrorna eftersom ingen verkar ha frågat efter dem förut, vilket såklart är jävligt märkligt. Efter ett antal mail och en faktura på 2 700 + moms så fick jag I alla fall ut det här dokumentet från SCB som visar att det är 66 168 utlands födda som får I snitt 43 845 kr I A-kassa för en total kostnad på knappa 3 miljarder om året.
Sjukpenning och liknande är en större kostnadspost, nämligen 187 807 utlands födda som får I snitt 80 593 kr. Det ger en kostnad på lite drygt 15 miljarder.
Totalt kostar alltså ulands födda ungefär 18 miljarder I A-kassa och sjukförsäkring. Slår vi ihop det med Migrationsverket och socialbidragen så är vi nu uppe I 29 miljarder.

Om man nu vill vara snäll mot Sverigedemokraterna (och det vill man ju, de har det inte så lätt) så kan man ta med kostnader för polis och sjukvård också. Om man bläddrar till Statsbudgetens bilaga nr 6 eller tittar här så ser man att hela rättsväsendet, alltså inkl SÄPO, domstolar, polis och allt annat kostar knappt 36 miljarder. De utlands födda är ca 18% av Sveriges befolkning, men eftersom de politiskt inkorrekta kommer gnälla om att invandrare begår brott så belastar vi dem med 25% av den summan och lägger på 9 miljarder som kostnad för gruppen.

Sjukvården kostar 192 miljarder om året och om vi ger utlands födda 20% av den kostnaden så får vi 38 miljarder till att lägga på som en kostnad för invandrare. Så här resonerar man ju inte när det gäller några andra grupper och jag tycker det är helt irrelevant att ta upp de här kostnaderna som kostnader för invandring, men jag gör det bara för att visa hur fel Sverigedemokraterna har.

Totalt har vi nu alltså fått kostnader på 76 miljarder för gruppen “Utlands födda” alla dessa siffror är räknade till Sverigedemokraternas fördel och det ÄR ett helt absurt sätt att förhålla sig till kostnader för invandring. De verkliga, direkta kostnaderna för invandring är, som jag redan visat, mindre än 11 miljarder om året.

Men vi är som sagt snälla mot SD och använder 76 miljarder som kostnad. Nu drar vi av skatten som gruppen “utlands födda” betalar och kommer enligt statistiken från SCB fram till att 942 502 utlands födda människor tillsammans betalar drygt 50 miljarder i skatt. Då har vi 26 miljarder kvar för oss andra att bära kan man tänka. Men då har man tänkt fel. De 1,4 miljoner utlands födda människorna betalar nämligen också mängder av andra skatter som arbetsgivaravgifter, punktskatter och framförallt moms. År 2005 uppgick statens intäkter för moms till 251 miljarder. Företag betalar inte moms, vilket innebär att 20% av den summan är pengar som staten får in från “utlands födda” alltså ca 50 miljarder till. Redan här betalar alltså gruppen “utlands födda” för sig själv. Och då har jag inte räknat med deras arbetsgivargifter, deras tobaksskatter eller det faktum att vi behöver invandrarna för att skapa nya jobb… Jodå, du läste rätt.

Som jag tidigare påpekat så är en av de viktigaste frågorna för att lösa arbetslösheten i Sverige att ställa om från jobb som vi utför för dyrt och för dåligt, till nya jobb. Jobb som ingen ens har tänkt ut ännu. Vi har 366 177 utlands födda med någon form av eftergymnasial utbildning, vilket du kan läsa här DET är en enorm resurs och inte en belastning, särskilt inte som många av dem skaffat sin utbildning i länder där någon annan än vi betalat för den.

Dessutom finns det mycket som pekar på att invandrare bidrar till ökad handel. T ex den här studien från UD visar att 12 000 människor födda i ett annat land kan öka sveriges export med 7 miljarder.

Enligt den här statistiken har vi också 72 000 utlands födda företagare. Företagare som kommer att ge jobb. Som kommer att kläcka nya idéer och faktiskt driva det här landet framåt, i stället för bakåt som Sverigedemokraterna vill.

Dessa 72 000 företagare betalar förutom skatt på sin lön en massa arbetsgivaravgifter och dessutom bolagsskatt (tror att det är 28% av ett bolags vinst som går till skatt) och det har jag som sagt inte heller räknat med på plus-sidan för gruppen. Förmodligen täcker gruppen “utlands födda” sina egna kostnader även när de politiskt inkorrekta börjar gnälla i kommentarerna om att det kostar pengar att invandrare sliter på våra vägar, att det är dyrt med speciell mat i skolmatsalarna och att SFI kostar pengar.

Kort sagt, ingenting Sverigedemokraterna säger om invandring stämmer. Inte heller deras siffror i den mån de ens presenterar några. Det är bara läsa kommentarerna till de tidigare delarna i den här serien för att se att så fort någon “politiskt inkorrekt” blir motbevisad så kommer en ny fantasi-siffra. Om du befinner dig i en debatt med någon som klagar på invandring, kräv fakta. Riktiga fakta. Det finns att få tag på. Lita inte på bloggar, lite inte på forum, gå till offentliga handlingar och räkna själv.

De politiskt inkorrekta är naturligtvis inte intresserade av att räkna själva. De kommer börja hojta i kommentarerna om att det inte är invandrare som grupp som är problemet, utan vissa specifika grupper. Afghanerna och Somalierna framförallt. De kommer ha rätt när de säger att dessa grupper på kort sikt kostar samhället pengar, men sådant ändras. Det ändras det lättare ju bättre vi är på att integrera människor som kommer hit och ta vara på det de har att komma med i stället för att vara rädda för det. Ta forna Jugoslavien som exempel. Det var en våg av invandring som invandringsfientliga hade mycket att säga om för några år sedan. De kom hit och kostade pengar, skulle inte få några jobb (eller, som vanligt, om de fick några jobb så tog de “svenskars” jobb.) Läs den här rapporten och se hur deras kurva sett ut. När gruppen började komma till Sverige hade den inga jobb, därför att den inte hade några kontakter, inte kunde språket, inte kände någon här. Gruppens kurva pekar stadigt uppåt från 58% sysselsättning efter 5 år till 70% efter 10 år därför att både den och vi andra varit relativt bra på att integrera den. Gör vi samma sak med Afghaner och Somalier så kommer de också jobba. Gör vi det inte så kommer de vara arbetslösa. Det är vårt val, ingen annans. Irakiernas kurva går också stadigt uppåt från 31% sysselsättningsnivå efter 5 år till 47% efter tio. Att det är färre som har arbete från utomeuropeiska länder beror på många saker, men man ska definitivt inte underskatta den strukturella rasismen i det här sammanhanget och ju mer Sverigedemokraterna får föra fram sin propaganda om olika folkgrupper och länders befolkningar, desto svårare kommer det bli för dessa grupper att få jobb därför att vi infödda svenskar “vet hur de är” och alltså kommer anställa någon hygglig europé. Rasism är vad det handlar om.

Läs också de andra delarna om Sverigedemokraterna där en hel del bakgrund och siffror finns: Del 1, del 2, del 3 och del 4

Stort tack till Fredrik Krohnman som hjälpt till att korrläsa och kolla siffror.

November 16th, 2012

Kommentarer till #sdgate –Video.

Det mesta om den här filmen som Expressen snappat upp från SD har väl sagts, men jag har ändå lovat att komma med några kommentarer och jag har inte några offentliga gig på ett par dagar så det fick bli en trött videoblogg i stället. Hur som helst, den som ska ha alla kudos i världen för sitt hanterande av hela den här situationen både på plats och i media är såklart Soran Ismail. Stolt över dig, kompis! Och har ni missat hans sommarprat så gå genast in på SRs hemsida och lyssna på det.

Sverigedemokraterna däremot har visat vilka fega, falska och rasistiska företrädare de har. Efter det här borde det väl inte finnas några tvivel om att SD är ett parti med små rädda män som kommer stifta rädda lagar som skulle göra både Sverige och resten av världen till en sämre plats. Ropen skalla, järnrör åt alla!


Warning: fopen(/var/www/customers/a0215000/www.magnusbetner.com/html/wp/wp-content/ics-importer-cache/c785bf31cdf061d7105f9c5ef272226f.ics) [
function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /var/www/customers/a0215000/www.magnusbetner.com/html/wp/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/ics-functions.php on line 398
Error opening /var/www/customers/a0215000/www.magnusbetner.com/html/wp/wp-content/ics-importer-cache/c785bf31cdf061d7105f9c5ef272226f.ics