In english RSS Magnus Betnér

Vilken typ av hora är du?

Senaste dagarna har jag fått ca en miljard frågor om att sälja ut sig och “hora” så här kommer en förklaring igen till vad jag gör, hur och varför. Eller om man så vill, vilken typ av hora jag är. Så kan ni alltid gå tillbaka hit när ni undrar…

Jag medverkar inte i någon reklam över huvud taget (förutom reklam för mig själv, av uppenbara skäl) jag tar inte emot någon form av sponsring i form av kläder, dryck, hotellrum, resekostnader eller dylikt. Däremot medverkar jag i reklamfinansierade kanaler och på events som kan vara sponsrade, utan att jag är det. Om jag inte skulle göra det så skulle jag helt enkelt inte ha särskilt många ställen att jobba på och i princip ser jag ingen skillnad på att medverka i en reklamfinansierad kanal eller i en skattefinansierad.

Varför gör jag inte reklam eller tar emot spons då, det vore väl lätta pengar?

Ja, det vore lätta pengar. Jag har tackat nej till åtskilliga hundra tusen. Förmodligen miljoner. Därför att jag vill att mina fans kan lite på att jag inte är “köpt” och för att jag tycker att kultur ska betalas av de som konsumerar den, inte av den som vill ha sitt varumärke förknippat med rätt kändis.

Jag medverkar heller inte i några program där man är med för att man är “kändis” av typen Let’s Dance eller Fångarna på fortet. Jag har blivit tillfrågad av alla som finns i den kategorin tror jag. Och alltid tackat nej. Det kommer jag fortsätta med. Det enda jag gör i tv är humorprogram, debattprogram och intervjuer. När det gäller intervjuer så ställer jag så gott som alltid upp så länge det handlar om mitt jobb. Däremot inte på reportage av typen hemma hos eller i olika föräldratidningar och så vidare. Jag pratar heller inte med kvällspressen eller med skvallertidningar. Oavsett vad de vill prata om.

Varför inte? Därför att jag tycker kändisprogram är ett äckligt fenomen och därför att jag inte tänker prata med tidningar som medvetet luras, ljuger och bedrar.

Jag har medverkat i två “kändisprogram” under min karriär. Det ena var pokermiljonen, där jag var med för att jag precis höll på att bestämma mig för om jag skulle lägga av med standup och i stället satsa helhjärtat på poker. Jag hade inte ställt upp om jag inte trodde att jag skulle vinna tävlingen och ansåg mig vara bättre än proffsen som var med i programmet. Det är inget jag tänker be om ursäkt för, men jag skulle inte ställa upp idag. Jag medverkade också i “Tack Gode Gud” därför att det såldes in till mig som ett humorprogram av en helt annan karaktär än vad det blev. Jag borde ha gått därifrån när jag insåg vartåt det barkade. Det gjorde jag inte, för jag ville inte sätta en kompis i klistret. Det har jag förklarat och bett om ursäkt för på DVDn “Inget är heligt” för den som vill höra hela historien.

Jag går heller inte på kändispremiärer. Om ni någon gång ser mig på en sådan så är det för att det är en premiär för någon kompis där jag är i egenskap av just kompis. Inte som inbjuden kändis. Och även det händer extremt sällan. Bindefeldt göre sig icke besvär.

Jag gör ett och annat så kallat företagsjobb. Så länge jag får säga vad jag vill och de ger mig de tekniska förutsättningar och pengar jag vill ha så kommer jag. Till vem som helst. Det är ingen skillnad på den typen av gig och ett klubbgig som jag ser det. Inte Julgalan heller. Många som verkar tycka att Julgalan är att “sälja ut sig” det tycker inte jag. Det är ett gig som alla andra där jag delar scen med andra artister. Det har jag gjort hundratals gånger. Och kommer göra igen. Så länge jag får säga vad jag vill ser jag inga problem med det.

När vi ändå pratar om firmagig så snurrar det uppgifter om att det kostar 60 000 att hyra in mig för en halvtimme. Det är förvisso sant ibland. Om det är ett stort företag som betalar och det sitter många i publiken så tar jag betalt. Oftare jobbar jag för halva den pengen. Ofta åker jag och jobbar gratis. Ibland står jag själv för resa och hotelll och går back. Men stora företag ska betala stora pengar om de vill ha mig.

Jag jobbar så mycket jag hinner på standupklubbarna runtom i landet. Oftast mellan två större turnéer. Dels för att jobba fram nytt material, dels för att stötta klubbarna nu när de behöver mig. Jag fick jobba där när jag behövde dem och nu försöker jag betala tillbaka så gott det går. Och så tycker jag att det är väldigt kul. På klubbar och krogar är det oftast åldersgräns. Det är inget jag styr över. Vill man se mig och är ung så finns det gott om tillfällen att se mina egna turnéer där det aldrig är åldersgräns. Oftast är ett gig på en klubb lite kortare än en konserthusshow och biljetten betydligt billigare. För övrigt är också biljetterna till mina stora shower betydligt billigare än alla andra komikers. Jag försöker hålla priset på en så rimlig nivå det går för att så många som möjligt ska ha råd att se mig, samtidigt som jag själv för skäligt betalt. Men det behöver inte kosta 495 spänn. Det räcker fint med runda 300-ingen.

Så har vi det här med dvd:er och att få betalt för sådant. Jag har gett ut 6 shower. 5 på dvd och en som bara finns för nedladdning. Jag har bekostat samtliga själv. Jag har också betalat ur egen ficka för att ge ut shower med andra komiker. För att jag gillar den här branschen. Jag har inte gett ut dem för att tjäna pengar, jag har gett ut dem som en service till dem som vill se mina shower igen eller kanske bor så jävla illa till att inte ens jag varit i närheten med en turné. Vetefan vart man bor då, men det finns säkert någon stackare. En del av showerna har sänts i tv och då har jag fått betalt så det täcker produktionskostnaden och lite till. Att de showerna sedan delas på youtube och piratsiter har jag inga större problem med. Däremot surnar jag till när jag ur egen fick lägger 500 000 på att producera en show i HD-format med fem kameror och allt man kan önska sig av en special (formmässigt, innehållet får andra bedömma, men jag tycker själv att det är min bästa) och säljer den för 49 spänn. Ett oerhört lågt pris för en produkt som folk uppenbarligen vill se. Det är nu minst 100 000 personer som sett den showen gratis. Ca 5 000 har betalat och med extrakostnader som tillkommit ligger projektet ca 400 000 back. Det är inte pengar jag har på banken. Jag har inga pengar alls på banken. Jag skulle gärna sälja några nedladdningar till av den produkten och allra helst få igen pengarna. Därför gör jag en och annan statusuppdatering på twitter och facebook för att puffa för den. Det är inte heller att sälja ut sig i min bok. Jag har heller inte vidtagit några som helst åtgärder mot folk som delar den olagligt. Kommer heller inte att göra. Jag är heller inte bitter. Det var en medveten chansning och det finns mycket jag skulle ha gjort annorlunda om jag gjorde om det nu. Det enda jag försöker göra är att anpassa pris och leveranssätt efter vad folk säger sig vilja ha och hoppas att tillräckligt många känner att det är värt besväret att betala för sig trots att andra har snott den och lagt upp gratis. Det är allt.

Dessutom lägger jag upp mängder av material gratis på mina två youtubekanaler och flera av mina filmer finns att streama lagligt både gratis och för en rimlig penning. Det handlar inte om girighet. Det handlar om att jag personligen tror att vi får en rikare och bättre kultur om kulturen finansieras av dem som vill ha den och inte av spons och skattemedel, som är de enda två alternativen. För egen del spelar det ingen större roll. Jag lever gott på mina live-shower och det kan jag förhoppningsvis fortsätta med ett bra tag till. Men jag tycker frågan är viktig och bland annat därför gjorde jag det här nedladdningsexperimentet. Inte för att bli rik. Även om det naturligtvis hade varit en trevlig bi-effekt.

Jag kommer fortsätta att göra exakt den typen av shower, intervjuer och tv-program som jag gör nu. Jag kan också tänka mig att jag skriver en bok någon gång och det vore jävligt kul att vara med i en långfilm. Det skulle jag inte heller se som horeri. Ologiskt när man inte är skådis? Ja, kanske. Men nu vet ni alla fall lite mer om vilken typ av hora jag är.

36 kommentarer på “Vilken typ av hora är du?”


 1. Robin says:

  Riktigt bra skrivet, köpte din show så fort den kom upp på din hemsida. Underhållningen är värd så mycket mer än dom fjuttiga 49 riksdalerna du vill ha i betalt för den. Tråkigt att folk väljer att dela den på internet. Keep up the good work

 2. Jag köper alla dina shower. Det handlar om respekt. Det är befriande med någon som inte är en sellout.

 3. Fredrik Edström says:

  Precis som Robin så köpte jag din show på releasen och älskar verkligen din approach till din integritet som offentlig person. Det är till stor del som gör att jag verkligen tror på det du säger, du är inget varumärke på samma sätt som många andra.

 4. Dan says:

  Tycker det är synd att du inet bjuder lite mer på dig själv utanför humornsvärld. Hade velat se dig i lite “kändisprogram” och intervjuer som inte bara handlar om ditt arbete.

  Men tyvärr är det ju upp till dig vad du vill göra gubbjävel…

 5. Malin says:

  Du är klockren, köper inte bara dina shower utan även andra komikers. Klart som fan ni ska ja betalt för det ni gör! En annan får ju betalat för det jag gör varje dag och i den här fuckade världen så kan väl ett och annat skratt vara värt att punga ut en slant för kan jag tycka.

  Stort fan, har sett de flesta av dina shower live och köpt/laddat ner allihop. Folk gillar dig just därför att du inte säljer ut dig! Så ingen hora alls, men en exklusiv eskort av något slag?

  Kom med en ny show riktigt snart! Ser fram emot det!

 6. Efraim says:

  5000 betalanda låter så sjukt lågt. Bara i min bekantskapskrets vet jag ett par stycken, på jobbet vet jag att minst fyra (av 10 anställda) köpte den. Förstår att jag antagligen umgås med folk som har liknande intressen, men ändå… Skulle lätt gissat på iallafall en nolla till på den siffran.

  Annars har du särpräglat bra inställning till allt vad gäller exponering.

 7. P says:

  Köpte också showen, men jag måste säga att jag inte hade hört talas om att den fanns om jag inte hade den här feeden i läsaren. Här och twitter är nog de enda ställen man kan höra om den (jo, du nämnde i TV-programmet en gång), och alla följer inte dem. Har du gjort reklam för det någon mer stans?

 8. Alexander says:

  Har du hört talas om kickstarter? (http://www.kickstarter.com/) Ett skönt sätt att interagera med fans och se till att pengarna finns innan produktionen sätter igång. Tror inte att jag är ensam med att kunna tänka mig betala en slant för att se till att ditt nästa projekt går i lås.

 9. Rasmus says:

  Det känns som om vi som har köpt den skulle ha gjort det även om den kostat det dubbla. Synd bara att det låga priset inte lockade fler personer.
  Men hur har du marknadsfört den? Själv viste jag om den för att en kompis delade den på facebook (vilke jag också gjorde) men annars skulle jag troligtvis inte vetat om den.

 10. MrHama says:

  Bra text! Synd att bara 5% av dina fans köpte showen. Jag var i alla fall en av dem då jag håller med om det som sägs i texten. Jag har också köpt alla gamla shower för att betala tillbaka för att jag tankat dem tidigare. Det är inte mer än rätt att betala för sig till hårt arbetande kulturarbetare som har guts nog att undvika det skattefinanserade träsk som kulturvänstern bor i. Stort tack för att du och de andra på FTW håller liv i kvalitetshumorn och bekämpar inflytandet från den vedervärdiga buskisen.

 11. Mathias says:

  Bra skrivet! Det är jävligt konstigt att du ska behöva dementera detta skitsnack om att du är en “sell-out”. Men ibland måste man tyvärr förklara tydligt och långsamt så att idioterna (kanske?) förstår.
  Jag betalade och laddade ner din show, och jag gör det gärna igen. Jag gillar verkligen formatet, vill inte köpa ett plastfodral + dvd för att få kvalitativ underhållning. Priset är oslagbart! Jag hade kunnat betala dubbelt så mycket, trots att jag är en “fattig” student.

  Tack för många goda skratt!

  Mvh,
  Mathias

 12. Gustav says:

  Fattar inte att bara 5000 pers har pröjsat. Så jävla dåligt. Jag hoppades verkligen att detta skulle funka… Jävligt trist att folk inte vill göra rätt för sig.

 13. Alex says:

  Fattar inte varför du tackar nej till sponsring.

  Alla som kallar dig för sell-out kan ju dra åt helvete och leva sina tråkiga deprimerande Svensson liv med tråkiga jobb med dåligt betalt.

  Bli en sell-out för fan! Alla människor som inte är efterblivna fattar väl att du bara gör de för att du ska få cash.

  Ja kommer gilla dig lika mycket även fast du har någon sketen energi dryck t-shirt på dig när du gör din grej.

 14. Jonathan says:

  @ Alex: Frågan är väl om Magnus kommer att gilla sig själv om han på sig en energidryckst-shirt.

  För övrigt, bra skrivet. Inget nytt som förbättrade bilden jag har av dg.

 15. Jonathan says:

  dig*

 16. Jesper says:

  Fick grymt dåligt samvete av att läsa det här och samtidigt ha sett showen gratis. Betalade på dirren!

 17. Sara Brännholm says:

  Shit, jag känner mig riktigt rövig nu för att ha netflixat och youtubat istället för att ge pengarna till dig. Men om det får dig att känna dig okej, så kan jag skicka ett par hundralappar i ett kuvert, på det sättet skulle du även kunna ta de sedlarna och lägga dem på sängbordet och säga att de är av en betalande kund? Jag menar vi som tittare måste väl logiskt sett vara dina kunder och om du kallar dig själv för hora (vilket jag tycker är ungefär lika riktigt som att kalla Moder Teresa för slampa) så kan du ju få en komisk twist på det hela genom att få pengar i handen.
  Hur som helst, de som kallar dig för sell out, (vilka ÄR dessa människor förresten) lär ju vara av samma dignitet som de som titt som tätt blir kränkta av att de själva ringer kvällspressen för att gråta ut om att de har fotsvamp. Har det verkligen gått sån inflation i språket och allmänt vett att självaste Magnus Betnér klassas som sell out då vill jag inte vara med längre. Om Magnus är en sell out, vad är då BlondinBella (förlåt Izabella Löwfengriip, eller hur hon nu stavar). Vad är Carola? (förutom dum i huvudet och mentalt tveksam) Vad är alla andra kändisar som fröjdar sig runt den gyllene sponsrade buffén av skvallerpress-fotografer och hemma-hos-reportage? Vad kallar man dem då?

 18. anonym m says:

  Detta har inget med inlägget att göra, men du vet vad en sociopat är va? En manipulativ dåre som hittar på stördhet för attention eller pengar. Hörde om en Niklas som hade gått en Christers ärenden, båda var sociopater. Gillade leka med tjejer för att känna makten, men påvisade annorlunda till alla andra runt omkring, så som giftemål, etc… Den ena var bög, den andra var dum i huvudet. Allt var en psyisk lek, med fiktiva påhitt. Sociopater är väldigt bra på att manipulera och ljuga, tillslut går de på sina egna lögner. Bryr sig inte om någon mer en sig själv, sitt ego, saknar emapti. Håll ögonen öppna!

  Det jag alltid undrat är vad som driver en sociopat, men jag antar att det är kontrollen, makten och när de kan såra eller beröra. Bör alltid ignoreras.

 19. Daniel says:

  Synd att de inte har gått bättre för ditt projekt med att sälja showen på nätet inte har gått så bra. För min del var det en tillfällighet att jag såg att du hade gjort den. Jeg vet inte om tanken var att de skulle spridas från mun till mun för oss som inte är nyhetsknarkande twitter nördar?. Hur som helst hoppas de blir fler projekt i framtiden!

  Lyckatill Mvh Danne

 20. ejona says:

  Bra skrivet! Jag har inte köpt showen, men så har jag inte sett den heller. -Har däremot många gånger tänkt köpa den och kommer nog göra det så småningom. För övrigt trist att inte folk premierar någon som gör det som så många påstår sig vilja betala för!

 21. Dennis Eritsland says:

  Kan bara konstatera Magnus att jag älskar det du skriver och lär än en gång berömma dig för det här landets största medvetenhet just nu! och under många många års tid! ;) :) du levererar inte bara medvetenhet utan också komik på en extremt hög nivå, och de är jag dig tacksam för! helt enkelt för att du är en person som gör mig glad som människa :) <3

 22. Joshua_Tree says:

  Principfast och ärlig. Den bästa sortens hora. ;)

 23. Hezzy says:

  Tack för att du gör det du gör!
  Du är ovärderlig!

 24. ATX says:

  Du står i en klass för sig och skönt att det finns några som inte horar ut sig. Själv är jag så trött på hela det här samhället och hur jävla snett det blivit med ekonomin.

 25. Richard says:

  Magnus – du är dem mest kompromisslösa person jag känner till. Om du skulle vara hora, vad är då vi andra? Vågar inte ens tänka på det. Du är rakt igenom äkta i en värld där vi andra är falska.

 26. DeanTheMean says:

  Har sett alla shower och tänker inte betala en enda eftersom Betnér är som bäst när han är arg! =)

  Ps. Om du läser detta, Magnus, kan du inte bjuda in Sverigedemokraterna igen? Var tokskoj när du hade Åkesson i studion även om du inte riktigt klarade av att hålla styr på dina känslor i debatten!

 27. Stoner says:

  Jag skiter fullständigt i att du vill ha pengar för dina DVD och dylikt. Jag laddar dem ner gratis på nätet eller kollar på youtube, och jag tänker inte betala för dem i framtiden heller. Gillar inte att betala för saker på nätet. Men med detta sagt har jag betalat för biljetterna varje gång jag sett dig när du varit i Skåne, så mina pengar får du ändå.

  Vet inte varför, men videorna kommer inte ens i närheten av liveföreställningen. Med DVD småskrattar jag, men det blir inte mer än så. Live har jag fått den där härliga känslan av att få ont i huvudet, halsen och magen av att skratta så högt det bara går. Sparar istället mina pengar till biljetterna.

 28. Anders Hagström says:

  -“Men stora företag ska betala stora pengar om de vill ha mig!” Kanon, hoppas Swedbank vill höra på dig! De gick plus 9 miljarder kronor det tredje kvartalet på att blåsa sina kunder och du är mer än värd några procent på deras vinst eftersom du LEVERERAR! Sveriges idag bästa stand up! Nej, jag har inte blivit tryckt i rökat av Swedbank, jag har en annan bank, det var bara ett exempel! Kör hårt men ät inte muffins, det kan vara droger i dem!

 29. Tobias Fahlen says:

  Tjena, läste lite grann här uppe och tänkte att det kostar inget att fråga…då till frågan. Är du inte sugen på att komma till vårat behandlingshem och köra lite stand up. Kanske när du är på genomresa i landet eller något. Kan höra hur mycket de snåla ägarna kan betala, men tror inte de tänker punga ut mycket då dom vill tjäna så mycket som möjligt på att vi missbrukare just missbrukar. Maila mig om du kan tänka dig att kanske komma förbi, Vi håller till nära Lycksele i norrland. Det ligger någon timme från umeå. Ha det bra och tack för bra stand up och humor.

  MVH Tobias Fahlen

 30. tobbe says:

  hallo magnus! läste just detta intressanta inlägget och vart lite nyfiken. Du sa du skulle publicera magnus IV på ett annat sätt om du skulle gjort det idag. Så min fråga blir, vad skulle du gjort för annorlunda?

 31. Joakim says:

  “Jag medverkade också i “Tack Gode Gud” därför att det såldes in till mig som ett humorprogram av en helt annan karaktär än vad det blev”

  Hur såldes det in?

 32. Mattias S says:

  Joakim: Han har snackat om det tidigare, bland annat såldes det in som en väg för nya komiker att få lite uppmärksamhet men när dom strök vissa komiker för att dom inte var kända nog och istället hade med folk som Gudrun Schyman eller andra “kändisar” på bekostnad av okända komiker som dom hade lovat så var det någonting som inte alls stämde med det Magnus hade gått med på.

 33. Joakim says:

  Mattias S: Aj fasen, då förstår jag. Tack för svaret.

 34. Jonas says:

  Fortsätt vara den du är och göra det du gör! Du har bra värderingar tycker jag och du är en av mina absoluta favoritkomiker!

 35. DOuh! says:

  jävligt besviken att du inte kom till Storuman faktiskt!,återinflyttad på folkhögskolan igen och livet leker inte alls som man vill, så vart var du när du körde dina shower runt om i landet? inte fan i storuman, lite besviken ändå, detta är ju ändå lite utav en metropol

  sen vill jag på riktigt tacka för att du är en utav dem få offentliga personer som verkligen tar avtsånd ifrån sverigedemokraterna, synar dem, ifrågasätter dem och med humor visar vilka deras rätta jag verkligen är! du ska ha stort tack för det! vi kanske borde utöka riksdagen med två stolar för dig och Soran, som så uppenbart fört diskusionerna mot främlingsfientlighet så mkt längre, till en mkt större insikt hos vanligt folk än vad jag har sett någon riksdagsman gjort tidigare. hoppas orden värmde och att du i framtiden utvidgar dina vyer till just storuman! =) PEACE

 36. Anders B says:

  Hej,
  Vad gäller din uppfattning om hur kultur ska finansieras, så har jag tidigare tänkt i samma banor. Men så såg jag Kristina Lugns dotter (minns inte hennes namn) på Debatt (med Belinda) på SVT där hon förklarade varför viss kultur rimligen bör uppmuntras med skattemedel. Som jobbande och stretande människa vet man rimligtvis inte vilken kultur man kan ta del av. Vi känner ju nästan bara till det som marknadsförs på bred front (i bokhandeln deckarböcer och kokböcker, på radion nästan endast enbart pop-musik, på TV dokusåpor av olika slag) så den kultur som idag kallas för ‘smalare’ får inte någon marknadsföring av större mått, och därmed vet vi inte ens om att den finns.
  Nu kallar sonen på uppmärksamhet så jag hinner inte skriva klart. Hare!


Warning: fopen(/var/www/customers/a0215000/www.magnusbetner.com/html/wp/wp-content/ics-importer-cache/c785bf31cdf061d7105f9c5ef272226f.ics) [
function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /var/www/customers/a0215000/www.magnusbetner.com/html/wp/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/ics-functions.php on line 398
Error opening /var/www/customers/a0215000/www.magnusbetner.com/html/wp/wp-content/ics-importer-cache/c785bf31cdf061d7105f9c5ef272226f.ics